Witloofhamrolletjes met Kaassaus

Witloofhamrolletjes met Kaassaus: Vlaams witloof gewikkeld in gekookte hesp, overgoten met een rijkelijke kaassaus en met een krokant kaaskorstje erbovenop. Dit is een Vlaamse klassieker. Kies voor smaakvol grondwitloof, een degelijke hesp en kaas van een goede kwaliteit. Dien op met aardappelpuree. En heel belangrijk: Stoof het witloof !

Witloofhamrolletjes met Kaassaus

De Belgische klassieker voor koude dagen.
Passieve Tijd25 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 388kcal

Ingrediënten

Voor het witloofhamrolletjes

  • 8 stronkjes witloof
  • 8 sneetjes gekookte ham
  • 50 gram boter
  • peper

Voor de kaassaus

  • 7 dl halfvolle melk
  • 100 gr Emmentaler kaas
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • muskaatnoot
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de boter voor het witloof in een pan en laat smelten. Leg het witloof erin en kruid met peper. Laat met het deksel op ongeveer 10 minuten zachtjes aanstoven. Als ze bijna gaar zijn – en dit kan je voelen door er met een vork in te prikken – doe dan het deksel van de pan en stoof nog wat verder aan tot het wtloof gekaramelizeerd is. Doe eventueel wat water in de pan als het witloof dreigt aan te bakken.
  • Haal dan het witloof uit de pan en leg op een bord. Rol vervolgens de stronkjes witloof één voor één in een sneetje ham (of hesp). Plaats de rolletjes naast elkaar in een ovenschotel.
  • Verwarm de oven voor op 215°C.
  • Maal of rasp de twee soorten kaas en meng goed dooreen.
  • Maak nu de kaassaus. Laat eerst de boter hiervoor smelten in een pan en roer er de bloem onder alvorens de boter bruin geworden is. Laat nog even koken op een zacht vuurtje alvorens geleidelijk de melk erdoor te roeren. Zorg ervoor dat er geen klonters meer inzitten. Kruid aan met peper, zout en muskaatnoot en laat nog ongeveer 1 minuut opkoken.
  • Doe de pan van het vuur af en voeg er het grootste deel van de gemalen kaas aan toe en roer goed door. Hou nog wat kaas over voor de afwerking.
  • Giet de kaassaus over de witloofrolletjes en strooi er de rest van de gemalen kaas over.
  • Laat 15 minuten aankorsten in de voorverwarmde oven van 215°. Zet dan nog 5 minuten onder de gril tot je een mooi bruin korstje ziet.

Uitrusting

Oven met grill

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 388kcal | Koolhydraten: 21g | Eiwit: 30g | Vet: 21g
5 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *