Gemengde groenten, Sousvide bereid worden in een warmwaterbad van 85°C gelegd. Dit is geen willekeurige temperatuur want 85°C is de temperatuur waarbij cellulose, het complexe koolhydraat dat verantwoordelijk is voor de stijve structuur van de groente, wordt afgebroken. Koken op deze temperatuur is een veilige manier om ervoor te zorgen dat de groenten stevig, maar toch zacht en productief zijn. Het koken van groenten op deze manier biedt ook een aantal echte gezondheidsvoordelen. Omdat ze tijdens het koken in gesloten zakken zitten (in tegenstelling tot in een pot met kokend water), brengt u niet alleen hun aardse zoetheid op de voorgrond (de smaak kan nergens heen), maar wordt geen van hun waardevolle voedingsstoffen door de afvoer gegooid.
Gemengde groenten, sousvide bereid
Ingrediënten
- 250 gram bloemkoolroosjes
- 250 gram broccoliroosjes
- 250 gram wortelen
- 250 gram boterrapen
- 250 gram pastinaak
- 250 gram groene peultjes (mangetout)
- 250 gram aardappelen
Instructies
- Snij de bloemkool en broccoli in roosjes, was ze, droog af en verdeel over de vacuümzakken. (1 zak per persoon)
- Schil de wortelen, rapen, aardappelen en pastinaak en verdeel in stukjes die iets kleiner zijn dan de de bloemkoolroosjes. Verdeel die ook over de zakken;
- Doe de uiteinden van de peultjes af en snij in drie stukken. Was en droog ze en doe ze ook in de zakken.
- Maak de zakken luchtledig en doe ze dicht.
- Doe de zakken gedurende 1 uur in een warmwaterbad van 85 graden.
- Haal de zakken uit het warmwaterbad en dompel ze nu gedurende 20 minuten in ijswater.
- Deze zakken kunnen gedurende één week in de frigo bewaard worden. Je kunt de groenten koud eten, maar ook verwarmen in een pan met wat hete boter.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle bijgerechten, klik hier
Geweldige recept!
Eindelijk heb ik zo makkelijk en lekker met brokkoli gewonden!
Bedankt!
mvg Jelena
Als ik de zakken met de groente voorafgaand aan de sous vide bereiding wil invriezen, is dat mogelijk?
Ik heb dit nog niet gedaan, maar zou het toch niet aanraden. Ik vrees dat de groenten daardoor minder knapperig gaan worden. Wanneer groenten die ontdooid worden knappen de cellen.
Bij mij komt de zak losjes door het vocht , kan ik ze dan wel bewaren
Dit komt omdat de zak toch niet zo goed afgesloten werd. Ik zou het bewaren dan toch wel beperken tot een 4-tal dagen. Voor het afsluiten is toch wel een vacumeertoestel aageraden.
Sinds enige tijd beschik ik over een Thermomix en gebruik regelmatig de sous-vide functie. In de zomer heb ik groenten uit eigen tuin, kolen, boontjes, peultjes, wortelen …. Kan ik verse gewassen groenten.vacuüm verpakken en garen zoals hierboven, vlug terugkoelen en daarna invriezen voor in de winter te gebruiken? Hoelang kunnen ze dan ook bewaard worden ?
Ik heb dit nog niet gedaan, maar ik denk wel dat het mogelijk is. Ik zou aanraden niet langer dan 3 maanden te bewaren in de diepvries. Een alternatief is misschien om de groenten te bewaren na het vacuum trekken en sousvide te bereiden na het verblijf in de diepvries.
Op 25-10-2020 werd deze vraag gesteld door Anneke en Patrick Delhaye z’n antwoord gaf volgens mij aan dat hij het waarschijnlijk zelf niet op die manier zou doen.
Als ik groenten op de ouderwetse manier blancheer, in zakjes invries en zonder te laten ontdooien gaar stoof zijn deze over het algemeen nog lekker van smaak (ook niet alle groenten zijn lekker uit de diepvries zoals prinsessenbonen, maar snijbonen daarentegen gaan prima) . Daarom dacht ik om werk te besparen, ze vacuüm te verpakken en gedeeltelijk te laten garen in een warmwaterbad. Dan invriezen na terug koeling en gewoon aanstoven als ze uit de diepvries komen. Daar ben ik naar op zoek maar tot hiertoe nog niets gevonden.
Toch bedankt voor je reactie en tot de volgende.