Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien

Gekarameliseerde uien voegen zoveel smaak toe aan zoveel verschillende voedingsmiddelen, van geschroeide steaks tot hamburgers en sandwiches tot groente- en graangerechten. Tijdens het koken worden de uien langzaam diep bruin en worden ze zoet en smeltend mals.
Voor het beste resultaat kiest u voor gele of zoete uien. En houd er rekening mee dat wat lijkt op een enorme hoop rauwe uien, aanzienlijk minder zal worden gekookt. Een middelgrote ui levert ongeveer een halve kop bereide uien op. Om de uien goed te bereiden moetje ook op minstens 30 minuten reken.
Je kunt de uien tot enkele dagen van tevoren bereiden en goed afgesloten in de koelkast bewaren.

Voor een interessant filmpje over het karameliseren van ajuinen, klik hier.

Gekarameliseerde Uien

Gekarameliseerde Uien
Totale tijd40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Amerikaans
Calorieën: 70kcal

Ingrediënten

  • uien
  • olie, bij voorkeur raapzaadolie
  • boter

Instructies

  • Snij de uien in uniforme julienne stukjes voor een gelijkmatige bereiding. Snijd de uien niet in ronde of halve maantjes, want de kleine stukjes uit het midden van de ui zullen verbranden voordat de grootste stukken bruin worden.
  • Bak de uien in een ruime hoeveelheid olie en/of boter, ongeveer 2 eetlepels per ui, in een grote, zware pan op een laag tot middelmatig laag vuur gedurende 30 tot 35 minuten, vaak roerend.

Uitrusting

Notities

Gedurende de kooktijd hoort u een zacht, langzaam sissen. Als u een levendig sissen hoort, zoals bij het braden, zet dan het vuur iets lager – de uien zullen verbranden voordat ze karameliseren als het vuur te hoog is. In het begin zullen de uien vocht afgeven, alsof ze zweten. Zodra het meeste vocht verdampt, beginnen ze te bruinen. De kleur en het aroma vergen tijd om zich te ontwikkelen;

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 70kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 1g | Vet: 9g
4.80 van 5 stemmen

Gekarameliseerde uien gaan goed samen met Hamburgers met Blauwe Kaas. Klik hier voor het recept ervan. Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *