Dit recept voor Westvlaamse Nieuwjaarslukken is gebaseerd op een recept van “mémé Poperinge” en net zoals mémé zelf, is het de eenvoud zelve. Het deeg wordt met de hand gemaakt van bloem, suiker, eieren, boter, zout en een klein beetje alcohol. Na een nacht rusten op een koele plek worden de wafeltjes gebakken. Vroeger gebeurde dit op een Leuvense stoof in een speciaal ovaalvormig ‘lukken wafelijzer’ met ruitjespatroon.
Deze wafels worden worden traditioneel met Nieuwjaar gebakken in West Vlaanderen. (En daar ligt Poperinge toch in). Daar worden deze dunne krokante wafeltjes gebakken om weg te schenken als een geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen. Ondertussen zijn deze traditionele Westvlaamse Nieuwjaarslukken erkend als streekproduct. Meer hierover kun je hier lezen.
Koekjesbakker Jules Destrooper uit Lo-Reninge lanceerde in 1890 een eigen recept voor deze traditionele nieuwjaarswafeltjes. Het werd zo’n succes dat steeds minder huismoeders hun lukken zelf bakten. Jules exporteerde de koekjes en zo werden ze een success tot ver buiten de Westhoek. De koekjes van Biscuiterie Destrooper worden vervaardigd op basis van tarwebloem, suiker, boter, eieren en zout. Het deeg wordt machinaal gekneed en rust een nacht op een koele plaats. De volgende dag wordt het in wafelijzers met de typische geruite vorm in de oven gebakken.
Westvlaamse Nieuwjaarslukken
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 gram boter
- 250 gram gries- of fijne suiker
- 2 eieren
- 3 cl cognac
- 1 snuifje zout
Instructies
- Smelt de boter op een zacht vuurtje. Meng de suiker onder de boter en roer goed tot de suiker helemaal opgelost is.
- Doe dan alle overige ingrediënten bij de gesmolten boter en roer goed dooreen. Kneed tot je een gladde massa bekomen hebt.
- Dek het beslag af met plasticfolie en laat dit 1 nacht rusten, bij voorkeur op keldertemperatuur (zeker niet in de frigo).
- Maak van het wafelbeslag cilindertjes die breder zijn in het midden dan aan de uiteinden van ongeveer 25 gram.
- Zet het wafelijzer op de hoogste stand en bak tot de wafeltjes krokant zijn en licht bruin zien (Bij mij duurt dit 2 minuten 20 seconden).
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.
Zalig patrick – Merci aan je memé
Hoe kom het dat me lukken zo hard zijn je kan ze bijna niet in bijten
Ik zou het niet weten. Het resultaat is wel hard, maar normaal te bijten bij mij. Misschien bak je ze te lang ?
Ondertussen ben ik een 63 jarige.
En als kind wisten wij van niets anders dan een lekkere lukke.
Rond kerst en Nieuwjaar, en ik maak ze nu ook al 40 jaar
met een glaasje Elixir d’Anvers
Idd
Super goed gelukt hier. Merci voor het recept. Heb de cognac vervangen door rum aangezien ik dat nooit in huis heb.
Super recept zelfde van mijn moeder.
Als de lukken hard zijn is de oorzaak dat de lukken te dik zijn heb het ook al voor had