Curry van Boterbonen

Curry van boterbonen

Deze Curry van boterbonen heb ik gevonden op de website van SO VEGAN. Dit is de site van Roxy & Ben, die volgens eigen zeggen SO VEGAN in 2016 opgericht hebben om het voor iedereen makkelijk te maken om meer lekkere planten te eten zodat mensen en de planeet kunnen gedijen. Sindsdien zijn hun video’s door honderden miljoenen mensen over de hele wereld bekeken (vooral op TikTok of Youtube. je kunt dit oorspronkelijke recept hier vinden. In dit recept wordt veganistische of soyayoghurt gebruikt. Wij verkiezen gewone yoghurt.

De boterbonen zijn wel degelijk limabonen. Ze zijn vooral in Italië erg populair. Het gaat dus niet om de gele variant van de sperzieboon die ook boterboon wordt genoemd.

We serveren deze Curry van boterbonen graag met naan. Die van Patak bvb – te koop bij Delhaize – die je hier afgebeeld ziet. Dit naanbrood Knoflook & Koriander is lekker gekruid en smaakvol, zonder pittig te zijn.

Curry van boterbonen

Een vegetarische curry op basis van boterbonen
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd50 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: curry, Vegetarisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 316kcal

Ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 1 limoen
 • zout
 • 1 rode chilipeper
 • kokosolie
 • 2 theelepels komijnzaad
 • 4 teentjes knoflook, gepeld + fijngehakt
 • 2,5 cm verse gember, geschild + fijngehakt
 • 1 eetlepel currypoeder
 • 1 blik gehakte tomaten van 400 gram
 • 2 blikken boterbonen van 400 gram
 • 2 eetlepels yoghurt, plus extra voor de topping
 • 2 theelepels ahornsiroop
 • 1 handvol verse koriander
 • nigellazaadjes als topping

Instructies

 • Snijd 1/4 van de rode ui in dunne plakjes en doe deze in een kom. Pers het sap uit de limoen(en). Doe de helft van dit sap en een snufje zout bij deze uiringetjes, roer het even door en zet opzij.
 • Snijd de resterende rode ui en de helft van de rode chilipeper fijn. Doe 2 eetlepels kokosolie in een braadpan of grote pan op middelhoog vuur, voeg dan de komijnzaadjes toe en bak 1 minuut om de zaadjes licht te roosteren. Voeg vervolgens de gesnipperde rode ui en rode chilipeper toe, samen met de knoflook en gember. Bak 7-8 minuten of tot de ui mooi gekarameliseerd is.
 • Roer het currypoeder erdoor en kook een minuut. Voeg vervolgens de tomaten toe, vul 0,25 van een lege blik met water en draai het rond om eventueel achtergebleven tomatensap op te vangen, voordat je het water in de pan giet, gevolgd door de boterbonen en een flinke snuf zout. Roer, dek af met een deksel en laat 10 tot 15 minuten koken of tot het is ingedikt.
 • Roer er tot slot de yoghurt, ahornsiroop en het overgebleven limoensap door. Roer de curry door en breng op smaak met extra zout, indien nodig, en laat nog 2-3 minuten koken voordat je de curry van het vuur haalt.
 • Snijd de overgebleven helft van de rode chilipeper in plakjes en gebruik deze om de curry mee te bedekken, samen met nog wat yoghurt, de koriander, de in stap 1 gemarineerde rode uiringetjes en nigellazaadjes.

Notities

De abornsiroop kun je vervangen door honing. Met zijn warme amberkleur en natuurlijke zoetheid, is honing een geweldige vervanging voor ahornsiroop. Hoewel het een tikje zoeter is dan ahornsiroop, merk je het verschil niet.Een klein verschil dat je misschien opvalt, is de smaak. Honing zal zijn eigen natuurlijke smaak geven, dat wil zeggen: iets andere dan ahornsiroop. Dit valt het meest op bij gebruik als topping op pannenkoeken en ander gebak. Echter, bij gebruik in bakken of koken zoals hier het geval is, het zal niet zo opvallen.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie | Calorieën: 316kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 17g | Vet: 10g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept