Nadat we al eerder een recept publiceerden voor het bereiden van kalfstong sousvide (klik hier) , is dit nu een recept voor rundstong bereid in een hogedrukpan. In normale omstandigheden verliezen moderne snelkookpannen bijna geen stoom meer. Koken onder druk gaat ook driemaal zo snel als met een gewone pan. Dit maakt de snelkookpan niet alleen tijdbesparend en energiezuinig maar ook gezond.
Rundertong of ossentong wordt beschouwd als orgaanvlees. In tegenstelling tot orgaanvlees zoals lever brengt rundertong of kalfstong veel minder cholesterol aan (73 mg per 100 g versus 294 mg per 100 g lever). Het vetgehalte en de voedingswaarde zijn vergelijkbaar met ander gemiddeld vet rundvlees. Het is dus ook een goede bron van eiwitten, ijzer en zink.
Rundstong in een Hogedrukpan
Ingrediënten
- 1 rundstong van 1,5 tot 2 kg
- 1 ui in twee gesneden
- 2 grote laurierbladen
Instructies
- Laat de rundstong 1 uur weken in koud water.
- Breng dan over in een hogedrukpan en voeg water toe tot de tong onder staat. Breng aan de kook aan de hoogste stand.
- Laat anderhalf tot 2 uur koken en zet dan de pan van het vuur. Laat 30 minuten afkoelen en haal dan uit de bouillon.
- Pel de tong en snij in plakken.
Uitrusting
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle gerechten die klaargemaakt worden in een hogedrukpan, klik hier.
In Nederland zie je de rundertong eigenlijk niet zo vaak meer.
Wel jammer want het is een heel stuk smakelijk vlees.
Wij halen hem eigenlijk alleen maar tijden het shoppen in Duitsland.
Daar zijn ze meestal zo rond de 8 euro per kilo.
Het klaarmaken met de snelkookpan is eigenlijk een fluitje van een cent…..????
De makro heeft hem ook voor 8 euro per kilo.
Makro is failliet, dus kan het niet.
Rundertong praktisch altijd te koop bij Kaufland (=Lidl) in Aachen. Twee kilometer over Vaalser grens. Ondergrondse koele parking. Ongeveer tien euro/kg.