Gekorste Puree met Gepocheerde Eitjes en Hollandaisesaus

Gekorste Puree met Gepocheerde Eitjes en Hollandaisesaus

Eggs Benedicte kenden we al. Maar toen we onlangs genoten van een brunch in de Superette waar we een gepocheerd eitje kregen op een bodempje puree, onstond het idee om de Eggs Benedicte op een laagje puree te serveren. Deze Gekorste Puree met Gepocheerde Eitjes en Hollandaisesaus is dus een soort van best of both worlds. Door de hoeveelheid puree of het aantal eitjes te varieëren kun je hier zowel een hoofd- als een voorgerecht van maken. En ideaal bij de brunch!

De eieren kunnen op de klassieke manier gepocheerd worden, maar wij stellen twee alternatieve manieren voor: Gedurende één uur in een warmwaterbad aan 64 graden, of twee minuten in de microgolf.

Gekorste Puree met Gepocheerde Eitjes en Hollandaisesaus

Caloriebom, maar o zo lekker
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Belgisch
Porties: 2 personen
Calorieën: 1141kcal
Kostprijs per portie: 5 €

Ingrediënten

Puree

  • 400 gram aardappelen zachtkokend
  • 1 ei
  • 50 gram boter om in de puree te doen
  • 15 gram boter om te gratineren
  • 15 cl melk
  • peper en zout
  • nootmuskaat

Voor de gepocheerde eieren

  • 4 eieren

Voor de Hollandaisesaus

  • 0,5 sap van 1 citroen
  • 3 eierdooiers
  • 125 gram boter
  • peper en zout

Instructies

Maak de puree

  • Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken.
  • Zet op het vuur in lichtgezouten koud water en breng aan de kook.
  • Laat koken tot beetgaar (ongeveer 20 minuten) en giet onmiddellijk af.
  • Zet weer op het vuur en laat goed drogen.
  • Draai de aardappelen door een passe-vite (of stamp ze fijn).
  • Breng ondertussen de melk aan de kook met de boter.
  • Roer de melk door de puree en kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Doe de puree in 2 platte bordjes, doe de boter om te gratineren erover en zet 20 minuten voor je gaat eten in een oven met grill.

Eieren pocheren in de Microgolf

  • Neem per ei een koffietas; Doe 13 cl water in iedere tas.
  • Breek ieder ei in een met water gevulde tas en zet er een deksel op (ondertasje).
  • Doe de tasjes in de microgolfoven. De precieze tijd varieert per microgolfoven. Bvb 60 seconde in een microgolf met vermogen van 750 Watt of gedurende 90 seconden wanneer het vermogen slechts 600 Watt is.

Eieren Sousvide klaarmaken

  • Doe het ei 60 minuten in sous-vide bad aan 64 graden.

Voor de Hollandaisesaus

  • Laat de boter zachtjes smelten. Ze mag zeker niet bruin worden. Laat de witte melkresten bezinken. Zet apart.
  • Neem een sauteuse en doe er de eierdooiers in . Voeg een beetje water en citroensap toe en klop zachtjes de eieren los.
  • Zet de sauteuse op een zacht vuur en klop met garde ( in 8-vorm) de eieren tot gebonden schuim.
  • Haal de kom van het vuur en voeg al kloppend geleidelijk aan de boter toe. Zorg dat er geen bezinksel bij het eiermengsel komt.
  • Kruid met peper en zout.

Afwerking

  • Doe de eieren op de puree en overgiet met een beetje Hollandaisesaus.

Uitrusting

Microgolf
Oven met grill
Sauteuse

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 1141kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwit: 63g | Vet: 160g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die sousvide klaargemaakt worden, klik hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept