Dit recept voor Spinazie Kroketten is op een basis van aardappelpuree. Eerdere recepten voor oa kaaskroketten en kroketten van witloof en ham hebben bechamelsaus als basis. Hier dus een smeuïge vulling van aardappel en spinazie in een lekker krokant jasje. Er zijn overigens ook wel recepten voor spinazie kroketten op basis van bechamelsaus, zoals onder andere deze hier.
Omdat we voor deze Spinazie Kroketten de spinazie opwarmen bij het maken van de kroketten en vervolgens bij het frituren komen we automatisch bij één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart. Het zit zo: in spinazie zit van nature een kleine hoeveelheid van de stof nitraat. Nitraat is van zichzelf onschadelijk maar kan door de aanwezigheid van bacteriën omgezet worden in de stof nitriet, wat vervolgens in je maag omgezet kan worden in nitrosamines. Aangezien deze nitrosamines eventueel schadelijk kunnen zijn, zul je moeten voorkomen dat bacteriën zich uitbreiden en dat daardoor deze stof ontwikkeld kan worden.
Spinazie Kroketten
Ingrediënten
- 500 gram aardappels
- 300 gram spinazie
- 250 ml room 35%
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 eieren
- 200 gram bloem
- 200 gram paneermeel
- zout
- peper
Instructies
Maak de kroketten
- Schil de aardappels en kook ze gaar in een ruime pan. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
- Verhit ondertussen de olijfolie in een kookpot en bak tot alle de spinazie gekrompen is.
- Giet nu de spinazie over in een vergiet en laat alle water uitlekken.
- Doe nu de room in de kookpot en laat voor de helft uitkoken. Doe dan de spinazie erbij en laat nog even verder koken tot er maar een restje room meer zichtbaar is.
- Wanneer de aardappelen gaar zijn kun je ook die afgieten in het vergiet. Doe die bij de spinazie en prak alles fijn met een pureestamper. Kruid af met peper en zout
- Doe nu ook de dooier van 1 ei bij de spinaziepuree en roer alles nog eens flink dooreen. Bewaar het eiwit voor het paneren.
- Verdeel het mengsel op een ovenschotel, doe er wat folie over en druk deze aan op de puree. Zet minstens 30 minuten afgedekt in de koelkast.
- Snijd de puree in 20 blokjes en rol tot balletjes. Zet die nu ook weer enige tijd afgedekt in de koelkast.
Paneer de kroketten
- Doe de bloem in een diep bord en doe ook het paneermeel in een ander diep bord. Doe de overige ei(eren) bij het bewaarde eiwit en klop los met een vork.
- Haal nu eerst de kroketjes door de bloem, klop overtollig bloem eraf.
- Haal dan balletjes door de losgeklopte eieren en ten slotte door het paneermeel. Wanneer je alleen bent gebruik je best één hand voor het ei en de andere hand voor het paneermeel.
- Zet de kroketjes minstens 60 minuten in de koelkast.
Afwerking
- Verwarm de friteuse tot 180 °C.
- Frituur de kroketten in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Uitrusting
Notities
Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.