Dit is een recept voor een basis currysaus die gebruikt kan worden worden bij menige curryschotels: kan geserveerd worden bij hoofdgerechten met vlees, vis, scampi en/of groenten of kan dienen als dipsaus.
De één zegt kerriesaus, de andere currysaus, maar wat zeker is dat zelfgemaakte saus vele malen lekkerder is dan de bekende kerrie/currysaus uit het bokaaltje. Kerrie (NL) of curry (B) is een specerijenmengsel dat meestal samengesteld is met kurkuma, kardemom, kummel, komijn, gember, koriander, kruidnagel en zwarte peper.
Je bepaalt zelf of je een zachte currysaus of een scherpe currysaus wilt: dit hangt af van het soort currypoeder (zachte of pittige) je in de saus gebruikt en is dus persoonlijke smaak, alhoewel kip en vis beter tot zijn recht komen met een zachte currysaus.
Dit recept wordt bereid in les 2 van de kookcursus Een Beetje Beter bij scampi.
Currysaus
Ingrediënten
- 1 grote ui
- 1 zoete appel
- 25 gram boter
- currypoeder
- 2 eetlepels tarwebloem
- 500 ml gevogeltefond, (of visfumet)
- 100 ml culinaire room
- peper en zout
- 2 schijfjes ananas
Instructies
Voorbereiding
- Pel de ui en schil de appel, verwijder klokhuis en snij fijn.
- Bestrooi de appel royaal met kerriepoeder en bloem. Meng goed met de ui.
- Laat boter smelten en bak ui-appelmengsel droog op het vuur.
- Bevochtig met fond, kruid met pezo en breng aan de kook.
- Laat 15 minuten zacht pruttelen.
- Giet door zeef en werk af met room.
- Laat de saus staan tot gebruik.
Afwerking
- Verwarm de saus.
- Vermeng de saus eventueel met ananasblokjes.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle sausen op de site Een beetje Beter, klik hier.