Gerookte Zalm met Dillesaus

Gerookte Zalm met Dillesaus

Receptje voor Gerookte Zalm met Dillesaus.

Als je op zoek gaat naar gezonde en lekkere gerookte zalm, zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

1. Om te beginnen de kweek van de zalm. Wilde zalm wordt erg zeldzaam en daardoor ook enorm duur. De meeste vissen zijn afkomstig van kwekerijen in Schotland, Noorwegen of Ierland. Over die kwekerijen is veel te doen, omdat de vissen er in veel te kleine bassins moeten samenhokken. Om sneller te groeien krijgen ze ook hormonen, antibiotica en diermeel.

Er bestaan labels die aanduiden of de kweek op een meer verantwoorde manier gebeurt. Bij gecontroleerde viskwekerijen wordt het voer en de watertemperatuur gecontroleerd. Hier wordt de natuurlijke groei van de vissen gecontroleerd en hun vetgehalte blijft stabiel. Je kiest best vis die gekweekt is in de Atlantische Oceaan. Zalm uit Chili afkomstig is vaak eerst ingevroren geweest.

2. De eerste fase van het roken van de vis is het pekelen. De kwaliteit en smaak van de gerookte zalm is afhankelijk van de manier waarop dit gebeurt. De klassieke manier is het bestrijken van plakken vis met grof zout en ze daarna te laten rusten. Zout helpt trouwens om je zalm te bewaren.

Pekelen kan ook op een industriële manier. Daarbij maakt men gebruik van pekelnatinjecties. De zalm wordt er wel zout van, maar door het vocht gaat hij ook kunstmatig opzwellen en aan kwaliteit verliezen. Bij aankoop moet je letten op het label “droog gezouten”. Dat wijst erop dat het pekelen gebeurd is op de klassieke manier.

3. Na het pekelen volgt het roken. De zalm wordt gedurende drie tot vijf uur in een kast geplaatst waarin rook geproduceerd wordt. Hiervoor wordt houtzaagsel verbrand. Koud roken zorgt ervoor dat de zalm rauw en langer vers blijft. Daarom moet de luchtvochtigheid en de temperatuur regelmatig gecontroleerd worden. Zalm die gerookt werd door verbranding van eik of beuk is het lekkerst.

4. De laatste stap is het in plakken snijden van de vis. Hand versneden vis verliest het minste smaak.

Gerookte zalm is niet alleen lekker, het is ook gezond. De vis bevat veel vet (zo’n 20 gram per 100 gram), maar is tegelijk een leverancier van onverzadigde vetzuren en omega 3. Die beschermen tegen bepaalde kankers en verkleinen de kans op hart- en vaatziekten. Gerookte zalm levert ook voldoende calcium en natrium aan.

Gerookte Zalm met Dillesaus

Eenvoudig maar smakelijk voorgerechtje met gerookte zalm en dillesaus
Totale tijd20 minuten
Gang: Voorgerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 324kcal

Ingrediënten

 • 300 gram gerookte zalm in dunne plakjes
 • 100 gram gemengde sla
 • 1 klein ajuintje
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 eetlepels zure room
 • 2 eetlepels mosterd
 • 1 eetlepel fijngesneden dille
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
 • 4 sneden toastbrood
 • Peper
 • zout

Instructies

Voorbereiding

 • Snij de ui in kleine snippers.
 • Meng de mayonaise, zure room, mosterd, dille en de suiker goed dooreen. Voeg peper en zout toe.
 • Toast het brood

Afwerking

 • Verdeel de sla over 4 bordjes.
 • Verdeel de zalm over de sla en strooi de uisnippers op de zalm.
 • Doe een sneetje brood op het bordje.
 • Doe de saus in een sauskommetje en serveer apart.

Notities

– Bij dit gerecht gaan aspergepunten en garnaaltjes goed samen..
– Een alternatieve dresseermethode is het eerst plaatsen van een torentje sla in het midden van het bord, daar vervolgens de plakjes zalm omheen wentelen en tenslotte de saus daar rond spuiten.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 324kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 22g | Vet: 19g
3.70 van 10 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier

3.70 from 10 votes (10 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept