Timbaal van Zalm Met Paprikasaus

Timbaal van Zalm Met Paprikasaus

Deze Timbaal van Zalm Met Paprikasaus is een feestelijke versie van het recept zalm met paprikasaus dat je hier kunt zien. In deze feestelijker, maar ook bewerkelijker versie wikkelen we de zalm in pancetta.

Pancetta is een familiale Italiaanse charcuteriesoort op basis van varkensbuik. Ze is gezouten, gepeperd en gedroogd, soms gerookt en je kan ze in twee vormen vinden, afhankelijk van het gebruik: opgerold of in een blok. In dit recept voor Timbaal van Zalm Met Paprikasaus is het aan te raden pancetta in blokvorm te nemen.


Er bestaan in totaal zo’n twintigtal soorten pancetta, maar sommige onderscheiden zich beter dan andere, meer bepaald de pancetta piacentina en de pancetta di Calabria, die een AOP-label hebben. Je vindt er ook veel in andere landen, zoals Spanje (een van de grootste producenten van pancetta), Frankrijk, Slovenië en Kroatië.

Timbaal van Zalm Met Paprikasaus

Feestelijk gerecht van zalm met een romige paprikasaus
Passieve Tijd3 uur
Totale tijd3 uur 30 min
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 8 personen
Calorieën: 564kcal

Ingrediënten

  • 1 zalm van ongeveer 2kg of 2 zalmhaasjes van 20 cm
  • 30 plakjes gerookte pancetta of gerookt spek heel dun gesneden
  • 3 rode paprika’s
  • 1 dl room
  • 150 gram boter
  • 1 ui
  • peper
  • zout
  • bouillon
  • olijfolie
  • basilicum
  • tijm
  • paprikapoeder

Instructies

Voorbereiding

  • Paprika’s in hun geheel gedurende 30 minuten in oven aan 220 graden plaatsen. Nadien in een plastieken zakje doen, dit afsluiten en 30 minuten laten rusten. Dan pellen.
  • Ui fijnsnijden. In een pan de ui aanbakken met wat boter, paprika’s erbij en een beetje bouillon. Als de paprika’s gaar zijn, doe dan de boter in pan en laat smelten. Room ook in pan. Dan alles door de mixer halen en vervolgens door een fijne zeef duwen. Kruiden met paprikapoeder.
  • Zalm eventueel fileren, filet breder maken door in lengte dikste deel los te snijden en over te plooien. Zalm tussen twee lagen cellofaan platslaan tot vierkant van 24 x 24 cm.
  • Cellofaan (30 x20) op tafel leggen. Bedekken met spek. Dan zalm erover leggen. Bestrooien met gesnipperd basilicumblaadjes en tijm.
  • Zalm in rolletje draaien. Goed aanspannen; Dan spek oprollen rond zalm. Cellofaan goed rond de zalm spannen; Dan in de lengte in nieuwe rol cellofaan draaien. Aan uiteinden goed aandraaien. Rolletjes minstens 3 uur in de frigo leggen.

Afwerking

  • Voor bakken in moten van 3 cm snijden (8 per rol). Cellofaan verwijderen.
  • Aanbakken in olijfolie (eenmaal draaien)
  • Saus op bord en zalm erover. Twee per bord.

Uitrusting

Mixer
Fijne zeef
Gietijzeren Pan

Notities

Zalm dag op voorhand klaarmaken en dan in frigo.
Zalm kan tot 4 dagen in frigo blijven alvorens aan te snijden.
 

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 564kcal | Koolhydraten: 3g | Eiwit: 29g | Vet: 48g
5 van 1 stem

Voor een bereiding van de saus in de Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze website, klik hier.

Geef een reactie