Gnocchi met Ricotta

Gnocchi met Ricotta

Dit recept voor Gnocchi met Ricotta is origineel in die zin dat we ook ricotta gebruiken en niet uitsluitend aardappelen en bloem.

Gnocchi is een Italiaanse pasta-soort. Het woord gnocchi, meervoud van het Italiaanse gnocco, betekent “klont”. De Aziatische varianten worden vaak met het Engelse woord “dumpling” aangeduid, de Nederlandse variant is knoedel. Gnocchi is vooral bekend in de variant van aardappel; gnocchi di patate.

Gnocchi van aardappel

Gnocchi di patate zijn een soort ovale balletjes, gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht. De aardappelen worden gekookt en gepureerd, en daarna met het meel en wat zout gekneed en dan gekookt in kleine balletjes. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven. Ze worden vaak geserveerd met een saus van tomaten of van zachte kaas.

Gnocchi van tarwe

Er is ook een soort gnocchi van tarwe. Deze gnocchi zijn kleiner. Ze worden gemaakt door een beetje pasta-deeg met een duim over een rooster te rollen. In Sardinië noemt men deze gnocchi echter malloreddus of gnocchetti sardi en worden ze veelal gemaakt met saffraan. Malloreddus worden vaak gegeten met een saus van tomaten (en eventueel Sardijnse worst) en geraspte pecorino sardo. Je kunt er hier meer over lezen.

Gnocchi met Ricotta

Recept voor het bereiden van Gnocchi met Ricotta
Totale tijd45 minuten
Gang: Hoofdgerecht, Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 4 personen
Calorieën: 445kcal

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 2 eieren
  • 60 gram boter
  • 20 gram olijfolie
  • 100 gram ricotta kaas
  • 6 salieblaadjes
  • 2 teentjes look
  • zout
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • muskaatnoot optioneel

Instructies

Voorbereiding

  • Meng de eieren en de ricotta kaas. Voeg geleidelijk aan bloem toe tot je een basis voor de pasta bekomt.
  • Vorm met een eetlepel kleine balletjes van het pastadeeg.
  • Breng water aan de kook. Voeg zout toe aan het kokend water.
  • Maak met een eetlepel een balletje van het deeg en laat dit in het water glijden. Herhaal dit tot je een tiental balletjes hebt. Laat ze enkele minuten koken tot ze boven drijven en bijna gaar zijn. (Indien je een balletje doorsnijdt, moet het binnenste bijna vast zijn.) Haal de balletjes dan uit het water en laat het water opnieuw stevig koken.
  • Herhaal dit tot je alle balletjes bijna gaar gekookt hebt.
  • Doe boter en een scheutje olijfolie in de pan, voeg er fijngehakte of volledige tenen look en een paar blaadjes salie aan toe en laat even sudderen.

Afwerking

  • Verwarm het water opnieuw tot kookpunt. Doe dan alle balletjes erin tot ze gaar zijn.
  • Giet het sausje over de gekookte gnocchi’s en besprenkel het gerecht nadien met parmezaanse kaas. Voeg eventueel nog nootmuskaat toe om het gerecht extra op smaak te brengen

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 445kcal | Koolhydraten: 37g | Eiwit: 14g | Vet: 27g
3 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle voorgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *