Tomatenwater

Tomatenwater

Tomatenwater is het sap van de tomaten met alle smaak, maar zonder de rode kleur. Dit kan gebruikt worden als bouillon maar ook als extra smaakmaker in een recept.

Ik giet een beetje tomatenwater op 125 gram straciatella of burrata met daarbovenop een lepeltje kaviaar of lompviseieren.

Stracciatella di burrata is een vezelachtige verse kaas met room. Met andere woorden: het is de binnenkant van de burrata. Dat is dan ook het beste deel: fijne, met de hand uitgerafelde mozzarellavezels, gemengd met smeuïge room. Wie wil weten wat dan precies het verschil is tussen mozzarella, burrata en stracciatella kan hier klikken.

En wat is dan het verschil tussen kaviaar en lompviseitjes ? Echte kaviaar is afkomstig van de eitjes van de steur, en wordt ingevoerd vanuit de gebieden rond de Kaspische Zee. De gitzwarte eitjes zijn echter peperduur, en worden daarom vaak vervangen door goedkopere alternatieven, zoals de eitjes van lompvis. Van lompviseitjes zijn er zowel zwarte als rode varianten op de markt, maar geen van beide is hun natuurlijke kleur. Lompviseitjes zijn van nature meestal grijs of beige. Om ze appetijtelijker te maken, worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Bent u gevoelig voor additieven, dan gaat u zulke producten dus maar beter uit de weg. Soms zijn zulke kleurstoffen (en bewaarmiddelen) immers allergeen en kunnen ze allergische reacties veroorzaken.

Tomatenwater

Recept voor het maken van Tomatenwater
Voorbereidingstijd10 min
Totale tijd12 uur 10 min
Gang: Bijgerecht, Voorgerecht
Keuken: Modernistisch
Porties: 6 personen
Calorieën: 12kcal

Ingrediënten

  • 750 gram tomaten rijpe !
  • 1 handvol verse basilicumblaadjes
  • 1/4 handvol verse peterselieblaadjes
  • 2 sjalotten medium groot en fijngesneden
  • 2 in knoflookteentjes in schijfjes gesneden
  • 2 eetlepels witte wijnazijn Of witte balsamico-azijn
  • 1 eetlepels kosher zout Of maldon zout

Instructies

  • Snij de groenten zoals beschreven in de ingrediëntenlijst.
  • Mix alle ingrediënten GROF met behulp van een mixer.
  • Plaats een kaasdoek over een fijne zeef en plaatse deze zeef over een kommetje.
  • Giet de grof gemalen ingrediënten over op de zeef met kaasdoek en laat minstens 12 uren uitlekken op een koele plaats. Roer niet !
  • Giet het bekomen sap over in een pot die kan afgedekt worden en bewaar tot gebruik in frigo. Je kunt dit sap tot 3 dagen bewaren.

Uitrusting

Fijne zeef

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 12kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 1g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

2 gedachten over “Tomatenwater”

  1. Begrijp ik nu goed dat de gehakte groenten RAUW op de doek in de zeef worden geplaatst en dat dit gerecht dus helemaal niet verwarmd hoeft te worden?

Geef een reactie