Dit is een recept voor Vlaams Stoofvlees bereid in een slowcooker. De slowcooker is ideaal voor het bereiden van stoofvlees of karbonaden wegens de lange gaartijd die nodig is om het vlees zacht te maken. De azijn en mosterd zijn er niet alleen voor de smaak, maar helpen ook de vezels afbreken waardoor het vlees zacht wordt.
Vlaams Stoofvlees uit Slowcooker
Recept voor het bereiden van Vlaams stoofvlees of karbonaden in een slowcooker
Porties: personen
Calorieën: 486kcal
Ingrediënten
- 2 kg runderstoofvlees in blokjes van 3 cm gesneden
- 60 ml olijfolie
- 500 gram uien, in vier en dan in hele dunne ringen gesneden
- 4 eetlepels boter
- 4 eetlepels bloem
- 50 cl bier bvb Sint Bernardus Abt
- 20 cl kippenbouillon
- 2 eetlepels suiker bij voorkeur bruine
- 2 eetlepels balsamico aijn
- 2 eetlepels mosterd
- zout
- Peper
- maizena eventueel, om te binden
Instructies
- Doe de olie in een grote koekenpan en bruin het vlees aan. Breng op smaak met zout en peper. Doe dit eventueel in verschillende keren.
- Breng het vlees over naar de slow cooker.
- Bak in dezelfde koekenpan de uien in de boter tot de uien bruin zien. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met de bloem en meng goed door elkaar.
- Voeg het bier toe en breng aan de kook terwijl u roert. Breng over in de slow cooker en voeg de overige ingrediënten toe. Goed mengen.
- Dek af en kook op Laag gedurende 6 uur. Het kan daarna nog tot 8 uur op de warmhoudenstand staan.
- Pas de kruiding aan. Indien de saus niet genoeg gebonden is kun je op het einde wat saus in een tas doen, daar wat Maizena aan toevoegen en goed roeren tot alle Maizena opgelost is. Dit mengsel dan in de slowcooker gieten, goed doormengen en nog even laten meekoken.
Uitrusting
Notities
Dit gerecht kan ook in een gewone kookpot op een laag vuur bereid worden. Reken dan ook maar op 4 uur.
Voedingswaarden per Portie
Calorieën: 486kcal | Koolhydraten: 7.2g | Eiwit: 53.2g | Vet: 24g
Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.
Ik zal dit morgen willen maken. Ik wil het maken zonder bier. Zal ik meer bouillon moeten toevoegen? Zal de smaak heel anders zijn zonder bier? Alvast bedankt!
U kunt het maken zonder bier, maar dan is het eigenlijk geen Vlaams stoofvlees want bier is nu wat dit zo typisch maakt. Zonder bier zal de smaak totaal anders zijn, maar je kunt uiteraard het bier vervangen door eenzelfde hoeveelheid bouillon.
De alcohol verdampt dus daar moet je het echt niet voor laten, maar kan begrijpen dat je geen bier wil. Je kan in de betere natuurwinkels Gerstemoutsiroop kopen en dit gebruiken als zoet gever ipv suiker en dit geeft toch een beetje hierbij het bier achtergrond smaakje dat Vlaams Stoofvlees wel heeft.
Bedankt voor deze waardevolle tip Steve.
Ik zou dit willen maken met varkens stoofvlees. Welke tijd moet ik aanhouden en low of high?
Alvast bedankt!
Ik zou gaan voor 5 uur op low