Pasta met Brocolli

Pasta en Broccoli

Dit recept voor pasta en Broccoli komt uit het boek “Five Quartes: Recipe and Notes from a Kitchen in Rome“. In dit boek schrijft Rachel Roddy over haar culinaire ervaringen als Engelse in de wijk Testaccio.

In Rome wordt dit recept dan ook bij voorkeur gemaakt met romanesco: de bloemkool met de kleur van broccoli en de spitse torentjes. Maar het kan evengoed met broccoli en broccolistelen.

Gekookte romanesco heeft de textuur en het gevoel van goede, romige bloemkool maar de smaak van broccoli.
Eenmaal gekookt tot zeer mals wordt de romanesco – of broccoli – aangebakken in een overvloed van extra vergine olijfolie waarin eerst voorzichtig een geplet teentje knoflook en een beetje chilipeper gekookt werd. Ondertussen wordt de pasta gekookt in hetzelfde zoete plantaardig water waaruit zojuist de romanesco gekookt werd. Eenmaal beetgaar wordt de pasta bij de romanesco gedaan. Last but not least wordt er Parmezaanse kaas toegevoegd.

Pasta en Broccoli

Recept voor Pasta met Broccoli of Romanesco
Voorbereidingstijd5 min
Bereidingstijd15 min
Totale tijd20 min
Gang: Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 2 personen
Calorieën: 630kcal

Ingrediënten

  • 400 gram romanesco of broccoli
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine rode verse of gedroogde rode chilipeper
  • 200 gram korte pasta zoals penne of rigatoni
  • 20 gram parmezaanse kaas
  • zout

Instructies

  • Trek de harde buitenste bladeren weg, snij de harde steel weg en breek de romanesco of broccoli in kleine bloemetjes.
  • Breng een grote pan water aan de kook, voeg zout toe en roer de roosjes erdoor. Kook tot de kool gaar is.
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een grote koekenpan, voeg de knoflook en chili toe en kook zachtjes tot de look licht goudkleurig en geurig is. Laat de knoflook niet bruin worden, anders wordt de knoflook bitter. Verwijder de knoflook.
  • Wanneer de kool gaar is, gebruik een schuimspa om de roosjes in de koekenpan te scheppen.
  • Breng hetzelfde water dat je gebruikt hebt om de romanesco te koken snel weer aan de kook en voeg de pasta toe. Laat koken tot bijna gaar.
  • Terwijl de pasta aan het koken is, roer je in de koekenpan tot elke bloem glinstert. Voeg zout toe, roer opnieuw en pureer de roosjes voorzichtig met de achterkant van een houten lepel zodat ze breken.
  • Wanneer de pasta beetgaar is, breng die dan over met de schuimspa in de pan met de kool.
  • Voeg Parmezaanse kaas toe en roer krachtig zodat de pasta zich vermengt met de romeinse kool.
  • Onmiddellijk serveren met meer kaas.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 630kcal | Koolhydraten: 83.6g | Eiwit: 22g | Vet: 22.4g
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie