Kimchi

Kimchi

Kimchi is zowat het nationale gerecht uit Korea dat bestaat uit gefermenteerde groenten met een friszure smaak en flink pikant is door de toegevoegde rode pepervlokken.

Dit is een recept van baechu kimchi. Dit is een vereenvoudigde versie omdat klassieke kimchi gemaakt wordt van een Chinese kool die in kwarten wordt gesneden en voorzichtig gepekeld moet worden zonder de bladeren te scheuren, waarna je tussen elk afzonderlijk blad een peperpasta moet stoppen. In dit recept wordt de kool meteen in kleine stukjes gesneden, gepekeld en op smaak gebracht.

Kimchi is bedoeld als bijgerecht, maar je kunt het eigenlijk niet meer wegdenken bij elke Koreaanse maaltijd. De echte kimchi aanbidders eten het ook als ontbijt, maar daar zijn wij allicht nog niet aan toe. Laten we het eerst als bijgerecht proberen! Gezond is het in ieder geval wel want kimchi bevat weinig calorieën, is rijk aan vezels dankzij alle groenten en het zit bomvol vitamine C, A, B1, B2, calcium, ijzer en natuurlijk probiotica (door het fermentatieproces).

Wie iets meer wil weten over fermenteren en de voordelen ervan kan hier klikken. En voor wie nagenoeg alles wil weten verwijzen we naar het boek Noma’s handboek voor fermenteren van René Redzepi en David Zilber.

Kimchi

Recept voor het bereiden van Kimchi
Voorbereidingstijd2 uur
Totale tijd7 dagen
Gang: Bijgerecht
Keuken: Koreaanse
Trefwoord: fermenteren
Porties: 10 porties

Ingrediënten

 • 1 Chinese kool
 • 20 gram kosher zout
 • 10 teentjes knoflook
 • 3 lente-uitjes, voornamelijk witte gedeelte
 • 1 kleine ui
 • chilivlokken
 • 5 cm gember

Instructies

 • Verwijder de onderste kern van de kool. Doe dan de stengels in koud water en spoel grondig. Snij dan de bladeren in reepjes van een tweetal cm. Doe in een kom en bestrooi met zout. Laat dit mengsel 2 uur in een kom zitten en roer geregeld dooreen zodat het zout goed verdeeld is.
 • Mix ondertussen de ui, de knoflook en de gember tot een gladde pasta. Snij de lente-uitjes in fijne ringetjes. Doe de chili (hoeveelheid afhankelijk van de gewenste pikantheid) en de lente-uitjes bij de pasta en meng goed door elkaar.
 • Verwijder nu het uitgelekte vocht uit de kom met de Chines kool en voeg de pasta toe. Meng heel goed dooreen. Doe dan dit mengsel in een weckpot. Zorg ervoor dat je de groenten goed aandrukt en dat er een centimeter onder de rand van de pot vrij blijft. Doe wat kleine schoteltje of een steen op de groenten zodat er wat druk is op de groenten.
 • Laat de pot een of twee dagen op kamertemperatuur staan. Open dan de pot en druk de groenten goed aan. Sluit de pot weer goed af en bewaar daarna nog minimaal een vijftal dagen in de koelkast.

Uitrusting

Weckpot
Mixer

Voedingswaarden per Portie

Serving: 50gram | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 1g | Vet: 2g
4.75 van 4 stemmen

Voor en overzicht van al onze gerechten met Kimchi klik hier. Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept