Instant Noedels van Nadiya Husain

Instant Noedels van Nadiya Hussain

Deze Instant Noedels van Nadiya Hussain zorgen voor een warme lunch of een gemakkelijk doordeweeks avondmaal. Dit recept komt voor in de eerste aflevering van de serie Nadiya’s Time to Eat die momenteel op Netflix te bekijken is.

Nadiya Hussain beweert in die aflevering dat instant noedels haar favoriet zijn als ze comfortvoedsel nodig heeft. Dit is zo omdat ze gemakkelijk, eenvoudig te maken en zo veelzijdig zijn. Ze kunnen worden gegeten zoals ze zijn of opgewaardeerd worden, ofwel met extra chilisaus of in bulk met wat groenten. Dit recept gaat vooral om het maken van de kruidenpasta die tot twee maanden in de koelkast houdbaar is. Die pasta kan dan gebruikt worden om in combinatie met instant noedels en wat extra ingrediënten een handige kant en klare maaltijd te bereiden. Van dit recept worden de ingrediënten voor vier variaties gegeven. Je hebt een selectie van 500 ml potjes met deksels nodig – elke variatie maakt een potje.

Noedels zijn eetwaren die gemaakt worden van ongerezen deeg en gekookt worden in water. Deze groep producten wordt ook wel deegwaar genoemd. Afhankelijk van de soort zijn er verse en gedroogde noedels. Sommige noedels zijn zowel vers als gedroogd verkrijgbaar. In veel Aziatische landen zijn noedels van oudsher een van de basisvoedingsmiddelen, maar ook daarbuiten, zoals in het geval van de Italiaanse pasta.

Het begrip “noedels” komt van het Duitse woord Nudel (meervoud: Nudeln), dat in die taal het gewone woord voor pasta en dergelijke is. In het Nederlands is het woord “noedels” iets minder gangbaar, maar wordt wel gebruikt als een generieke term om de verschillende soorten eetwaren van gekookte ongerezen deeg aan te duiden (zeker bij de Aziatische varianten), gemaakt van uiteenlopende ingrediënten en in vele verschillende verschijningsvormen maar met als hoofdbestanddeel altijd zetmeel.

Voor wie niet weet wat instant noedels zijn: pakketjes voorgekookte deegwaar (mie, mihoen, spaghetti) met daar smaken aan toegevoegd en gedroogde kruiden en soms iets van garnaal, kip of varken. Alleen wat kokend water er over en binnen een minuut is het te eten als een noedelsoep. Kan zelfs lekker zijn! Wij gebruiken enkel de deegwaren en laten de kruiden aan de kant.

Instant noedels werden in 1958 in Japan geboren, 10 jaar na de nederlaag van Japan in de Tweede Wereldoorlog. Het was de tijd waarin de komst van de televisie als nieuwe media op het punt stond het consumptiepatroon van de mensen drastisch te veranderen. “Chicken Ramen”, ’s werelds eerste instant noedels, uitgevonden door Momofuku Ando, was een product uit het tijdperk dat werd gemaakt door de gestoomde en gekruide noedels te drogen in oliehitte. Hij heeft de massaproductie van instant noedels mogelijk gemaakt door het hele proces van industriële productiemethode vast te leggen: het maken van noedels, het stomen, het kruiden en het dehydrateren in oliewarmte. Het product dat in twee minuten klaar is om te eten door het toevoegen van kokend water werd “een magische ramen” genoemd en werd meteen een populaire sensatie. Voor wie alles over instant noedels wil weten, mar dan ook alles kan hier klikken.

Instant Noedels van Nadiya Hussain

Totale tijd30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: Noedels, Ramen
Porties: 16 porties
Calorieën: 237kcal

Ingrediënten

Voor de kruidenpasta

 • 3 middelgrote uien, in acht gesneden
 • 2 knoflookbollen
 • 100 ml plantaardige olie
 • 125 ml balsamico azijn
 • 150 ml vissaus
 • 150 ml lichte sojasaus
 • 100 gram bruine suiker
 • 200 gram chilipeperpasta

Voor de noedels (per persoon)

 • 40 gram noedels, of instant noedels die niet hoeven te worden gekookt

Instructies

Voor de kruidenpasta

 • Maak de teentjes knoflook los en doe in een kommetje. Giet er kokend water op en laat enkele minuten staan. Nu zou je gemakkelijk de knoflookteentjes moeten kunnen pellen.
 • Mix in een foodprocessor de uien en knoflook tot kleine stukjes, maar niet tot een gladde pasta. Wanneer ik die klaarmaak in een Thermomix stel ik die in op 5 seconden aan snelheid 5.
 • Doe de olie in een pan op een matig vuur. Als het heet is, voeg de uien en knoflook toe en laat ze 10-15 minuten koken, totdat de uien bruin zijn.
 • Voeg nu de azijn, vissaus, sojasaus, bruine suiker en chilipeperpasta toe en kook tot het mengsel een dikke pasta is zonder vloeistof. Dit moet ongeveer 20 minuten duren op een matig tot laag vuur.
 • Als de kruidenpasta is gekookt en afgekoeld, doe het dan in een potje – het kan tot 2 maanden in de koelkast bewaard worden.

Om de noedels te maken.

 • Doe een eetlepel van de kruidenpasta in een potje van 500 ml, samen met je portie instand noedels en alle andere stukjes. Laat het in de koelkast staan en als je klaar bent om te eten, giet je 300 ml kokend water in de pot en doe je het deksel erop. Als je van droge noedels houdt, voeg dan gewoon minder water toe. Deze zijn geweldig voor thuis, maar ook perfect om mee naar het werk te nemen.

Uitrusting

Afsluitbare (Weck) potjes van 50 cl

Notities

Variaties
Kip en erwten:
1 eetlepel kruidenpasta + 3 eetlepels diepvrieserwten + 3 eetlepels diepvriesuitjes + een klein handvol gekookte kip + ¼ van een limoen, geperst, dan in de pot laten vallen + 1 theelepel gedroogde dille.
Rundvlees en Kimchi:
1 eetlepel kruidenpasta + 1 lente-ui, gesneden + 1 eetlepel kimchi + 2 reepjes gedroogd rundvlees, dun gesneden met een schaar + ½ theelepel gerookte paprikapoeder
Soja champignons:
1 eetlepel kruidenpasta + ½ blikje van  285 gram gesneden champignons, uitgelekt + 4 eetlepels soja gehakt, gedroogd of bevroren + 1 blokje bevroren spinazie + een schijfje citroen, uitgeperst en in de pot gedropt
Eiernoedels:
1 eetlepel kruidenpasta + 4 eetlepels gemengde bevroren groenten + 2 eieren, rechtstreeks uit de schaal in de pot + 1 eetlepel korianderzaad, geplet + 1 theelepel gedroogde dille

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie 40 gram | Calorieën: 237kcal | Koolhydraten: 20.3g | Eiwit: 4.3g | Vet: 8.2g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van alle bereidingen geïnspireerd op de de Japanse keuken op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept