Matcha Ijs

Matcha IJs

Met dit recept voor Matcha Ijs volgen we een beetje de huidige trend om Matche thee te gebruiken in een dessert. De laatste jaren wordt het ook in het Westen immers steeds hipper om gebak en desserts op smaak te brengen en tegelijkertijd op een natuurlijke manier prachtig groen te kleuren met matcha, het exclusieve groene thee poeder uit Japan. Het is voor veel mensen wel een beetje wennen, want het resultaat is minder zoet en zelfs een beetje bitter. Maar hoe vaker je het eet, hoe meer je het kunt waarderen. En zelfgemaakt is natuurlijk helemaal superlekker.

Matcha is een Japanse theesoort waarvoor theestruiken een paar weken voor de pluk overspannen worden met meterslange zonneschermen waardoor ze extra chlorofyl aanmaken en de blaadjes dus extra groen, gezond en smaakvol worden. De blaadjes worden gedroogd en fijngemalen en je drinkt dus eerder een soort gemalen theeblaadjessoep dan een aftreksel zoals we normaal met thee gewend zijn. Matcha smaakt een beetje bitter en hooiig en zal voor veel Westerlingen even wennen zijn. In Japan is het de ultieme thee. Klik hier voor een filmpje waarin nog veel meer uitgelegd wordt over die wel heel bijzondere thee.

Matcha ijs

Ijs met matcha thee
Bereidingstijd20 minuten
Passieve Tijd50 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Japans
Porties: 5 Porties
Calorieën: 257kcal

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 6 el suiker (1 eetlepel is 15 gram)
  • 2 el matcha-thee
  • 150 ml volle melk
  • 250 ml room (40%)

Instructies

  • Doe de melk met de (gezeefde) matcha in een steelpannetje. Verwarm en roer flink met een kleine garde tot je geen matchaklontjes meer ziet. Zet het vuur uit.
  • Klop de eierdooiers los met de helft van de suiker in een pannetje.
  • Zet het eiermengsel op een zacht vuurtje en voeg nu al roerende scheutje voor scheutje de nog warme melk aan het eierdooiermengsel toe. Roer verder al la nappe: Dit wil zeggen tot het mengsel aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken en je er met je vinger een streep in kunt trekken die niet doorloopt.
  • Zet nu het melk-ei-mengsel in een ijsbad en laat afkoelen tot 4 graden. Klop ondertussen de slagroom met de andere helft van de suiker half op. Dus niet helemaal stijf.Spatel wanneer het eiermengsel voldoende koud is de half opgeklopte slagroom erdoor en giet het in een draaiende ijsmachine. Nog beter is het om het eiermengsel minstens 12 uur in de koelkast te bewaren alvorens af te draaien in de ijsmachine

Uitrusting

Ijsmachine

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie 85 gram | Calorieën: 257kcal | Koolhydraten: 15.3g | Eiwit: 1.9g | Vet: 21.1g
4.72 van 14 stemmen

Voor een overzicht van alle bereidingen geïnspireerd op de de Japanse keuken op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle nagerechten, klik hier.

4.72 from 14 votes (14 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept