Kip Teriyaki

Kip Teriyaki

Kip Teriyaki is een van de bekendste en populairste gerechten uit de Japanse keuken. De teri verwijst naar de gelakte saus die zo prachtig glanst op de kip en yaki betekent gegrild.
Teriyaki is een Japanse manier van grillen en glaceren (teri=glans en yaki=bakken/grillen). In Japan gebruikt men deze techniek vooral voor allerlei soorten vis, in het Westen gebruikt men het vaker voor vlees, het bekendst is de kip teriyaki. De saus, tare genaamd, een mengsel op basis van sojasaus, sake, mirin en suiker, wordt eerst gebruikt als marinade en na het marineren tot stroopje ingekookt om mee te glaceren.

Er zijn duizenden yakitori-restaurants in Japan, sommige met slechts zes zitplaatsen. Ze serveren kippendijen, harten, spiermaag, huid – bijna elk deel van de kip kan worden gespiest en gekookt boven houtskool.

Shichimi togarashi is kruidenmix die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken. Deze mix bestaat uit maar liefst zeven kruiden: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad (witte én zwarte), gember, geroosterde sinaasappelschil, nori en hennepzaad. Er worden ook weleens ingrediënten vervangen door bijvoorbeeld nigellazaad, venkelzaad, maanzaad, schil van de yuzu of citroenschil, koolzaad of shiso (een Japans kruid dat vergelijkbaar is met munt). Het pittige van de chilipeper en szechuanpeper voert de boventoon, maar in combinatie met de andere kruiden zorgt deze kruidenmix voor fris, zoet, zout, kruidig, zuur en bitter.

Kip Teriyaki

Voorbereidingstijd20 min
Totale tijd30 min
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Japans
Porties: 6 spiesjes
Calorieën: 109kcal

Ingrediënten

  • 2 kippendijen
  • 2 lente-uien
  • 200 ml teriyaki saus
  • 1 theelepel peper, bij voorkeur shichimi (aka shichimi togarashi)

Instructies

  • Laat zes houten spiesen weken in water.
  • Been de kippendijen uit en snij in hapklare stukjes. Snij ook de lente-ui in stukjes die even lang zijn als de stukjes vlees breed zijn.
  • Verwarm uw houtskoolbarbecue tot de sintels warm zijn. Bij gebruik van een kamado verwarm die tot 260 graden.
  • Rijg een stuk kippendij, gevolgd door een stukje lente-ui, op de spiesen. Herhaal dit twee keer en eindig met een stuk kip.
  • Dompel uw kippespiesjes onder in de teriyaki saus en leg ze op de grill. Pas op dat het niet aanbrandt. Het is de bedoeling om de de saus te laten kleuren en karamelliseren.
  • Dompel de spiezen opnieuw in de saus en leg de spiesen nu omgekeerd op de grill.
  • Herhaal dit drie keer om een geweldig glazuur op de spiesen te krijgen.
  • Breng op smaak met shichimi peper en serveer.

Uitrusting

Kamado

Notities

De kant en klaar te kopen flesjes teriyakisaus zijn superhandig. Voor wie liever zelf de saus maakt, dat kan ook en is heel eenvoudig:
Meng 3 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels sake, 3 eetlepels mirin en 1 eetlepel suiker in een pannetje en verwarm dit even om de suiker op te lossen. Laat dan afkoelen.
 
In plaats van kip kan er uiteraard ook runds- of varkensvlees gebruikt worden.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1spiesje | Calorieën: 109kcal | Koolhydraten: 3.5g | Eiwit: 5.7g | Vet: 3.5g
5 van 2 stemmen

Voor andere gerechten uit de Japanse keuken op deze website, klik hier.

Geef een reactie