Rode Bonen Ijs

Rode bonen ijs ook wel adukibonen ijs genoemd is een roomijs waarin gemalen rode bonen zijn verwerkt. Adukibonen – je vindt ook adzukibonen, azukibonen of asukibonen als benaming –  zijn kleine, donkerrode sojabonen met een lichter, crèmekleurig streepje aan de kant. Het zijn de zaden van de Vigna Angularis, een eenjarige klimplant die veel geteeld wordt in Azië. Aangezien, de smaak van rode bonen zoeter is dan andere peulvruchten wordt deze logischerwijs in geheel Azië veelvuldig gebruikt in zoete gerechten en desserts. Meer over deze bonen kun je hier lezen.

Je kunt rode bonen pasta kopen in blik of je kunt zelf rode bonen pasta maken.

Rode Bonen ijs

Ijs met Japanse Rode Bonen pasta
Bereidingstijd20 minuten
Passieve Tijd50 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Japans
Porties: 5 Porties
Calorieën: 257kcal

Ingrediënten

Voor het ijs

 • 2 eierdooiers
 • 3 el suiker (1 eetlepel is 15 gram)
 • 75 gram rode bonen pasta
 • 150 ml volle melk
 • 225 ml room (40%)

Voor de rode bonen pasta

 • 250 gram droge Adzukibonen
 • 150 gram kristalsuiker
 • ¼ theelepel zout
 • 40 gram zonnebloemolie

Instructies

Voor het ijs

 • Doe de melk in een steelpannetje. Verwarm tot aan het kookpunt. Zet het vuur dan uit.
 • Doe de suiker bij de eierdooiers en klop dit op tot het mengsel wit ziet.
 • Zet het eiermengsel op een zacht vuurtje en voeg nu al roerende scheutje voor scheutje de nog warme melk aan het eierdooiermengsel toe. Roer verder al la nappe: Dit wil zeggen tot het mengsel aan de achterkant van een houten lepel blijft plakken en je er met je vinger een streep in kunt trekken die niet doorloopt.
 • Roer nu de rode bonen pasta door het melk-ei-mengsel.
 • Zet nu het melk-ei-mengsel in een ijsbad en laat afkoelen tot 4 graden. Klop ondertussen de slagroom op. Dus niet helemaal stijf. Spatel wanneer het eiermengsel voldoende koud is de half opgeklopte slagroom erdoor en giet het in een draaiende ijsmachine. Nog beter is het om het eiermengsel minstens 12 uur in de koelkast te bewaren alvorens af te draaien in de ijsmachine

Voor de rode bonen pasta

 • Doe de avond voordien de bonen in een grote kom en zet ze ruim onder water. Laat ze de hele nacht weken (minimaal 8 uur).
 • Giet het water af van de bonen, maar bewaar het vocht.
 • Doe de bonen in een pan met ongeveer een halve liter van het weekvocht. Vul eventueel aan met water uit de kraan.
 • Breng de bonen aan de kook met het deksel op de pan en laat dan 1 uur zachtjes koken. Roer af en toe. Controleer geregeld of de bonen nog onder water staan en voeg eventueel een beetje toe. Zorg dat de bonen na 40 minuten nog net allemaal onder water staan en voeg daarna geen water meer toe.
 • Wanneer de bonen zacht zijn en sommigen al stuk beginnen te gaan, zet je het vuur uit. Doe de bonen met het restje kookvocht in een blender. Voeg suiker, zout en olie toe. Blend kort tot je de gewenste consistentie hebt.
 • Laat de pasta afkoelen.

Uitrusting

Ijsmachine

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie 85 gram | Calorieën: 257kcal | Koolhydraten: 15.3g | Eiwit: 1.9g | Vet: 21.1g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle bereidingen geïnspireerd op de de Japanse keuken op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle desserts op de website Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *