Pizzadeeg van The Wood Fired Oven Chef

Pizzadeeg van The Wood Fired Oven Chef

Dit recept voor pizzadeeg van The Wood Fired Oven Chef is gebazeerd op de video in Youtube van The Wood Fired Oven Chef.

Het is een recept voor een houtoven, wat betekent dat er relatief minder water gebruikt wordt dan bij een bereiding in een conventionele oven. Voor een conventionele oven kun je een hydratatiepercentage van 68% gebruiken, voor een houtoven verkiezen we 58%.

Klassieke pizza in Napels-stijl, bijvoorbeeld, wordt meestal gemaakt met 55 tot 59 procent hydratatie-deeg (d.w.z. 55 tot 59 gram water per 100 gram bloem), gebakken in een houtgestookte oven op 480 graden Celcius gedurende 90 seconden. Een goed gemaakte ‘taartvorm’ komt dan tevoorschijn met een taaie, vouwbare korst en een gezwollen, gevlekte rand.Maar als je de resultaten probeert te herhalen met hetzelfde deeg in een oven thuis, die over het algemeen maximaal uitkomt op 260 graden Celcius, dan gaat dat niet – de pizza duurt langer om te garen, waardoor het beetje water in het deeg meer tijd heeft om te verdampen, en de korst zal krokant en droog worden, met weinig luchtbellen of brandplekken zichtbaar.

Pizzadeeg van The Wood Fired Oven Chef

Pizzadeeg van The Wood Fired Oven Chef
Totale tijd1 dag 4 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Porties: 10 porties van 250 gr
Calorieën: 424kcal

Ingrediënten

 • 800 gram bloem typo 00
 • 800 gram gewone bloem
 • 30 gram zout
 • 7 gram droge gist
 • 928 gram water voor bereiding in een houtoven

Instructies

 • Doe de bloem, het zout en de gist in een grote kom en meng alles goed dooreen met de handen.
 • Maak een putje in het midden van de bloem en voeg het water toe. Meng goed dooreen in de kom met behulp van een deegschraper. Stort het deeg dan uit op een werkblad en kneed gedurende 5 tot 8 minuten verder tot het deeg elastisch is. Bol het deeg op.
 • Doe het deeg in een lichtje ingeoliede kom en bedek met een natte handdoek of plastiek (bvb douchekapje) om uitdrogen te vermijden.
 • Laat 24 uur staan in de koelkast of 4 uur op kamertemperatuur. Het deeg zal verdubbelen in omvang.
 • Breng nu het deeg over op een snijplank en verdeel het in porties van 250 gram.
 • Maak nu balletjes door iedere portie deeg naar binnen in te knijpen. (Zie video). Doe ieder balletje in een bebloemde schotel die luchtdicht afgesloten kan worden; Laat nu 3 tot 4 uur rusten op kamertemperatuur alvorens het deeg met de hand te vormen tot een pizzabodem.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 424kcal | Koolhydraten: 88g | Eiwit: 13g | Vet: 2g
4.88 van 8 stemmen

Voor andere soorten pizzadeeg op de site Een beetje Beter, klik hier.

4.88 from 8 votes (8 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept