De ingrediënten van dit recept voor een Langzame Uiensoep uit Slowcooker komen van de site van Lauretta Baarends. Klik hier om daar naartoe te gaan. Zelf schrijft ze over deze soep dat het de allerlekkerst uiensoep ooit is.: “Het klinkt bijna een beetje studentachtig, omdat het dus weinig werk is. Je kan het in die zin bijna niet eens koken noemen, maar dat doe ik toch, want ik heb afgelopen zaterdag de allerlekkerste uiensoep ooit gemaakt (ja, beter dan in welk restaurant dan ook — je mag de proef op de som nemen als je wil, want ik heb nog drie liter over). Het duurde wel even (in totaal zo’n negen uur), maar ik had er geen omkijken naar en nogmaals, hij was zó lekker. Dus ik zeg met trots dat ik de lekkerste uiensoep heb gemaakt. Helemaal zelf.“
De bereiding hebben we enigszins aangepast. Alvorens de uien in de slowcooker te doen stoven we die eerst aan in een pot met boter gedurende ongeveer 15 minuten. Aan haar recept voegen we nog gegrilde beschuit met gemalen kaas toe. Dit maakt de soep compleet. We raden ook aan om van die grote dikke zachte ajuinen te gebruiken, zeker niet harde ajuinen die ook tijdens het koken niet erg zacht worden. Een aanrader zijn de zakjes met zachte uien van Delhaize, die je hier kunt vinden.
Hier dus het recept zodat je zelf kunt oordelen of ze gelijk heeft.
Langzame Uiensoep uit Slowcooker
Ingrediënten
Voor de Soep
- 2,2 kilo uien
- 1 eetlepel bruine suiker
- 3 verse laurierblaadjes
- 4 knoflookteentjes gehakt
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- 50 gram boter
- 4 runderbouillonblokjes
- 2 liter kokend water
- 2 el ketjap manis
- Zout en peper
- 8 beschuiten
- 200 gram gemalen kaas gruyere of emmentaler
Instructies
Voor de Soep
- Schil de uien. Verwijder daarbij niet alleen de "droge harde" buitenste schil maar ook de buitenste "zachte" schil. Snij iedere ui daarna in twee en vervolgens in heel dunne halve ringen.
- Doe de boter in een pan met dikke bodem op een vrij hoog vuur. Voeg de uien en het zout toe wanneer de boter gesmolten is. Laat nu de ajuinen sudderen tot ze enigszins beginnen te kleuren. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Het zout laat de ajuinen makkelijker zweten omdat het vocht uit de ajuinen naar het zout wordt getrokken. De uien moeten mooi gouden kleuren zonder te verbranden, dus houdt ten allen tijden een oogje in het zeil en roer zo nu en dan om. Doe nu de knoflook erbij en laat nog twee minuten sudderen.
- Doe nu de rest van de ingrediënten in de slowcooker en roer goed dooreen. Voeg ook het uienmengsel toe en laat de soep zes uur op <HIGH> staan.
Voor de kaasbeschuit
- Neem een ovenplaat en leg er een vel bakpapier op. Schik de beschuiten op de ovenplaat en leg op elk exemplaar een royale portie gemalen kaas.
- Plaats de kaasbeschuiten ongeveer 4 minuten onder de ovengrill. Zodra de kaas gesmolten is, zijn ze klaar. Een korstje hoeft niet.
Afwerking
- Schep de soep uit in kommetjes en leg de kaasbeschuit er bovenop.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.
Hallo, in originele recept staat laatste 4uur op low. U spreekt van High. Bewust aangepast? Of moet het low zijn?
Bewust aangepast. Op low vind ik de uien niet zacht genoeg.
Hij is prima gelukt en de uien heerlijk zacht.
Ik heb hem wel licht gebonden met witte wijn.
En op High ..dikke x
Blij dat het geslaagd was Gerrie! en een goede suggestie om witte wijn toe te voegen. Voegt wat zuurte toe in deze op zich toch wel zoete bereiding.
HEERLIJKE uiensoep. Nu al 4 x gemaakt en iedereen vindt de soep heerlijk. Doe er wel kleine (soep) gehaktballetjes in want wij zijn geen veganisten en vinden de soep met een gehaktballetje nog lekkerder. Dank voor het fijne gerecht!