Wortel- en sinaasappelsoep uit Thermomix

Wortel- en sinaasappelsoep uit Thermomix

Met dit recept voor wortel- en sinaasappelsoep uit Thermomix bekomen we een wortelsoep met meer smaak dan een klassieke soep op basis van enkel maar wortelen. Wortelsoep met uitsluitend wortels is saai wegens maar één smaak: zoet. Door het toevoegen van gember geven we een bittere toets terwijl de sinaasappel een beetje zuur brengt.

Wie daarentegen valt voor een nog meer uitgesproken krachtige smaak die wortel kunnen bieden, raden we aan hier te klikken. In dat recept voor Gekarameliseerde Wortelsoep verheft de standaard wortelsoep zich tot iets bijzonders. Niet door extra smaken toe te voegen zoals in dit recept, maar door die ene smaak extra te ontwikkelen. Door de wortels onder druk te koken worden ze gekarameliseerd, waardoor de soep een rijk, nootachtig aroma krijgt. De smaak is een combinatie van de karamelisatie en de Maillardreactie waardoor een rijke, karamelachtige notige smaak ontstaat.

Wortel- en sinaasappelsoep uit Thermomix

Soep op basis van wortelen, gember en sinaasappel, bereid in een Thermomix
Voorbereidingstijd5 min
Totale tijd30 min
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 117kcal

Ingrediënten

  • 25 gram gember
  • 1 kleine ui
  • 1 eetlepel koolzaadolie, of andere olie
  • 500 gram wortelen
  • 750 ml groentebouillon
  • 1 sinaasappel
  • 20 gram pompoenpitten

Instructies

  • Pel de ui en snij in vier stukken. Schil de gember en snijd hem in grote stukken. Schil de wortelen, maak ze schoon en snijd ze grof.
  • Doe de ui en gember met de olie in de mengkom en zet de maatbeker op en hak ze fijn:
    Stel TM in: 5 seconden / Snelheid 5
  • Duw met een spatel het groentemengsel naar beneden.
    Stel TM in: 3+ minuten vanaf 100° / 120 ° / Snelheid 1
  • Doe de wortelen in de mengkom, dek af met de maatbeker en hak even:
    Stel TM in: 5 seconden / Snelheid 5
  • Voeg de bouillon toe en kook de wortelen tot ze zacht zijn:
    Stel TM in: 20+ minuten vanaf 100° / 120 ° / Snelheid 1
  • Pers het sap uit de sinaasappel.
  • Rooster de pompoenpitten in een (bij voorkeur gietijzeren) pan zonder vet.
  • Pureer de soep romig:
    Stel TM in: 35 seconden / Snelheid 8
  • Roer het sinaasappelsap er met de spatel doorheen en breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep uit op vier borden en serveer besprenkeld met de pompoenpitten en peper.

Uitrusting

Gietijzeren Pan

Notities

Vergeet zeker niet om rekening te houden met het feit dat in de stappen 3 en 5 de tijd pas begint te lopen wanneer er een temperatuur van 100 graden bereikt is.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 117kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 3g | Vet: 6g
4.5 van 2 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3+ minuten in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor .  In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur bereikt is. Omdat de ingestelde temperatuur hier hoger is dan 100 graden, en deze niet bereikt kan worden, gaat de tijd in vanaf het ogenblik dat de display 100 graden toont.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier.

Geef een reactie