Vleesballen in een pittige tomatensaus

Vleesballen in een pittige tomatensaus (Boles de picolat)

Dit recept voor Vleesballen in een pittige tomatensaus (Boles de picolat) komt uit de televisieserie Rick Stein’s secret France, aflevering 5. Dit recept kwam van een kraam in Prades markt waar ze kookpotten in een enorme paella pan kookten. Volgens Stein waren ze fantastisch: Rund- en varkensvlees gehaktballen op smaak gebracht met kaneel en piment d’Espelette in een heerlijke tomatensaus met groene olijven, haricotbonen en spek. Volgens Stein is het van belang de knoflook en peterselie niet te fijn te hakken om nog wat structuur aan de ballen te geven. Het gebruik van de Piment d’Espelette is wat deze Vleesballen in een pittige tomatensaus (Boles de picolat) uniek maakt.

Piment d’Espelette is de Franse benaming voor peper uit Espelette. Espelette is een dorpje in het Zuid-Westen van Frankrijk, vlakbij de Atlantische oceaan. De peper is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar Columbus zou het mee hebben genomen naar Frankrijk. Er zijn duizenden soorten pepers, de ene ongelooflijk heet en de andere zacht en mild. Piment d’Espelette is één van de mildere soorten. Het groeit in de prachtige omgeving van Frans-Baskenland. Wie er meer over deze peper wil weten kan hier klikken.

Boles de picolat

Vleesballen in een pittige tomatensaus
Totale tijd1 uur 45 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Frans
Porties: 5
Calorieën: 620kcal

Ingrediënten

Voor de vleesballen

 • 400 gram rundergehakt
 • 400 gram varkensgehakt
 • 1 ei, losgeklopt
 • 3 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt
 • 1 kleine handvol verse platte peterselie, gehakt
 • 0.5 theelepel gemalen kaneel
 • 1 theelepel piment d’Espelette of pimentón
 • 2,5 eetlepels bloem, voor in de ballen
 • 1 eetlepel bloem, om de ballen in te rollen
 • 3 eetlepels olijfolie
 • zout
 • versgemalen zwarte peper

Voor de pittige tomatensaus

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 ui, fijngesneden
 • 100 gram ongerookte spekreepjes
 • 1 theelepel piment d’Espelette of pimentón
 • 0.5 theelepel gemalen kaneel
 • 800 gram tomaten uit blik, grof gehak
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • 150 gram ontpitte groene olijven
 • 400 gram witte bonen uit blik, uitgelekt en gespoeld
 • 25 cl water
 • zout
 • Versgemalen zwarte peper

Optioneel

 • vers gekookte rijst om bij de ballen te serveren

Instructies

Maak de ballen

 • Om de gehaktballen te maken, mengt u het rundvlees, het varkensvlees, het ei, de knoflook, de peterselie, de kaneel, de piment d'Espelette en de 2,5 eetlepels bloem in een grote kom. Breng op smaak met zout en peper en meng goed.
 • Vorm het mengsel met uw handen tot bollen ter grootte van een golfbal en voeg nog een eetlepel meel toe als het mengsel te nat aanvoelt om er ballen van te maken. Rol de ballen in bloem om ze licht te bedekken.
 • Verhit de olie in een grote, liefst ondiepe, vuurvaste ovenschaal en bruineer de gehaktballen helemaal. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Haal ze uit de schotel en zet ze opzij. Doe dit eventueel in twee keer.

Maak de saus

 • Verhit voor de saus de olie in dezelfde stoofpan en bak de ui en het spek tot de uien zacht zijn. Voeg de piment d'Espelette en kaneel toe en laat het geheel een minuut koken, voeg dan de tomaten, tomatenpuree en 25 cl water toe. Kruid met peper en zout en breng aan de kook. Zet het vuur zachter, dek de pan af en laat 15 minuten sudderen.

Doe ballen bij de saus

 • Voeg de olijven, bonen en gehaktballen toe, samen met het eventueel vrijgekomen sap.
 • Dek de schotel af en laat hem 30 minuten op een zacht vuurtje koken, verwijder vervolgens het deksel en laat hem 10-15 minuten sudderen. Controleer een paar keer tijdens het koken en voeg iets meer water toe als de saus er te dik uitziet. Serveer als tapasschotel of als hoofdgerecht met rijst.

Uitrusting

Creuset

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 620kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 43g | Vet: 30g
3.50 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site van Een Beetje Beter, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *