Trofie met gegrilde courgettes, worst en pesto van pistachenoten

Trofie met gegrilde courgettes, worst en pesto van pistachenoten

Dit recept voor trofie met gegrilde courgettes, worst en pesto van pistachenoten is gebaseerd op een recept van het agriturisme Le Campanelle in Sicilie. Daar heet het Busiate con salsa al pistaccchio, zucchina fritta e salciccia. Een foto van dit gerecht vindt je hier. De busiate hebben we vervangen door trofie.

Trofie is een pastasoort uit de Italiaanse streek Ligurië. Het zijn met de hand gerolde kronkelige vormpjes van tarwebloem en water. Een typisch Ligurisch gerecht is de trofie al pesto: trofie pasta met pesto genovese. Juist vanwege de band van trofie met pesto hebben we gekozen voor deze pastavorm.

Busiate is een soort lange macaroni, oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Trapani, en typisch voor Calabrië en Sicilië. Ze ontlenen hun naam aan busa, het Siciliaanse woord voor de stengel van ampelodesmos mauritanicus, een lokaal gras, dat wordt gebruikt om ze voor te bereiden en hun spiraalvorm te geven. Busiate zijn in België moeilijk te vinden. Wie ze zelf wil maken kan hier een recept vinden.

Voor de pesto op basis van pistachenoten kun je een kant en klare pesto gebruiken, maar je kunt die ook makkelijk zelf maken. Ons recept om die zelf te maken kun je hier vinden.

Sicilië is de enige plaats in Italië waar pistachenoten worden geteeld en zijn vrij duur als gevolg van hun beperkte produktie. De oogst voltrekt zich slechts om de twee jaar opdat de boom haar vruchtbaarheid en kracht kan behouden. De minerale zouten in het vulkanische terroir zorgen voor een unieke zilte nasmaak. De Arabieren zijn verantwoordelijk voor de pistachebomen in dit gebied.

Trofie met gegrilde courgettes, worst en pesto van pistachenoten

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Pasta
Keuken: Italiaans
Porties: 2 personen
Calorieën: 784kcal

Ingrediënten

 • 200 gram courgette
 • 200 gram chipolata worst , bij voorkeur met venkel
 • 10 gram olijfolie
 • 100 gram pesto van pistachenoten
 • 250 gram trofie ,bij voorkeur verse
 • zout
 • peper

Instructies

Voorbereiding

 • Schik de courgette met een dunschiller en snij in plakjes van enkele millimeters. Bestrijk met olijfolie. Verwarm een grillpan en leg de plakes courgette met de met olie bestreken kant op de pan wanneer die voldoende heet is. Laat enkele minuten bakken tot de grilstrepen goed zichtbaar zijn. Strijk ondertussen de plakjes in met olijfolie en draai om. Gril opnieuw enkel minuten en haal ze dan uit de pan. Snij ze in twee of vier delen.
 • Bak ook de chipolata worstjes aan in de grilpan.

Afwerking

 • Breng een kom met water aan de kook en doe er wat zout in wanneer het water kookt. Doe er dan wat zout bij en de pasta. Kook zolang als aangegeven op de verpakking.
 • Neem ongeveer 20 cl kookwater van de pasta in een kommetje alvorens de pasta af te gieten.
 • Doe de pesto in kom en doe er het kookwater bij. Roer goed dooreen.
 • Doe dan de pasta bij de pasta bij de pesto en roer goed dooreen.
 • Doe ook de chipolata en de courgetes bij de pasta en verwarm even verder.
 • Kruid af met peper en zout en dien op. Versier eventueel met wat basilicumblaadjes.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 784kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwit: 30g | Vet: 39g
5 van 1 stem

Voor een overzicht van al onze pastagerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *