Harira (Marokkaanse soep) uit Thermomix

Harira (Marokkaanse soep) uit Thermomix

Dit recept voor Harira (Marokkaanse soep) uit Thermomix is gebaseerd op het recept op de site van Kookmutsjes dat je hier kan vinden. In hun recept wordt wel geen Thermomix gebruikt maar een blender. Wie niet over een Thermomix beschikt kan een blender gebruiken om de groenten fijn te maken.

Harira is een soep die tijdens de Ramadan bij heel wat moslimfamilies op het menu staat. Tijdens de ramadan wordt harira dagelijks gegeten bij het verbreken van het vasten, dit omdat de soep veel ingrediënten met verschillende vitamines bevat.

Het is een stevige maaltijdsoep die heel voedzaam is omdat er linzen, kikkererwten, veel groenten en vlees inzitten. Het oorspronkelijke recept voor harira komt van de bedoeïenen, maar de soep wordt in elk Marokkaans gezin bereid op een persoonlijke manier. Ook in de verschillende streken in Marokko bestaan er verschillende varianten op deze soep.

Wij hebben de koriander uit het oorspronklijk recept behouden. Wanneer je er niet van houdt, en je bent zeker niet alleen kun je dat gerust weglaten. Ongeveer 15% van de mensen vindt de smaak van koriander op die van zeep lijken. Dit lijkt genetisch bepaald te zijn. Vier genen zouden hierbij een rol kunnen spelen. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de haters van koriander allemaal hetzelfde gen delen, nl. het gen OR6A2. Liefhebbers van koriander zouden de aangename geur van het bestanddeel dodecanal kunnen waarnemen. Haters lijken dat niet te kunnen.

Harira

Marokkaanse soep
Totale tijd1 uur 30 minuten
Gang: Soep
Keuken: Marokkaans
Porties: 10 personen
Calorieën: 225kcal

Ingrediënten

 • 15 ml olijfolie
 • 200 gram rundergehakt
 • 200 gram rundsvlees, in blokjes, stoofvlees met been bvb
 • 100 gram ui
 • 125 gram wortels
 • 2 tomaten
 • 75 gram selderij
 • 60 gram koriander
 • 400 gram gepelde tomaten uit blik
 • 70 gram tomatenpuree
 • 80 gram bloem
 • 3 liter water
 • 10 gram zout
 • 14 gram ras el hanout
 • 3 gram komijn
 • 1 snuifje saffraan, optioneel
 • 1 gram zwarte peper
 • 2 zakjes groentensoep
 • 1 blokje runderbouillon
 • 1 blik kikkererwten
 • 100 gram linzen
 • 100 gram parelcouscous

Instructies

 • Snij het vlees in kleine dobbelsteentjes. Verhit de olijfolie in een grote soepketel en voeg het gehakt, vlees en zout toe. Bak dit aan gedurende ongeveer 5 minuten.
 • Schil de wortels en snij in stukken van 3 cm. Pel de uien en snij in vieren. Doe de wortels en uien in de mengbeker van de thermomix. Doe er ook 50 cl water bij en mix die niet al te fijn.
  Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  Giet over in de soepketel.
 • Schil de selderstengels met een dunschiller zodat de meeste nerven verwijderd worden. Snij dan in stukken van 10 cm. Doe nu de verse tomaat, de tomaten uit blik, (eventueel) de koriander en de selderij in de mengbeker van de Thermomix. Doe er ook 50 cl water bij en mix opnieuw niet al te fijn.
  Stel TM in: 5 seconden / snelheid 5
  Giet over in de soepketel.
 • Voeg tomatenpuree, ras el hanout, komijn, saffraan, zout en zwarte peper toe.
 • Doe 50 cl warm water in de mengbeker van de Thermomix en voeg er ook de bloem aan toe.
  Stel TM in: 3+ minuten/ 100 ° / snelheid 1,5
  Giet over in de soepketel.
 • Voeg 1,5 liter water toe en breng aan de kook op een hoog vuur.
 • Als het borrelt zet je het vuur laag en voeg je de kikkererwten en linzen toe, zet het vuur weer hoog.
 • Wanneer het begint te borrelen voeg je de groentensoep en het blokje runderbouillon toe. Roer de soep met een garde goed door.
 • Zet het op hoog vuur voor zo’n 10 minuten, daarna zet je het vuur laag. Leg de deksel er nu schuin op. Kook het voor zo’n 60 tot 70 minuten (vergeet niet om de 15 minuten te roeren).
 • Voeg de parelcouscous beetje bij beetje toe. Kook nu weer zo’n 15 minuten en zet het vuur dan uit.

Uitrusting

Notities

Je kunt ook wat botten van vlees toevoegen aan de soep. Dit geeft de soep altijd iets meer smaak. Ook kun je kaneel toevoegen als je daar van houdt. Je kunt het rundvlees vervangen door kip. Gebruik in dat geval kippenbouillon. Vaak wordt ook lam gebruikt.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 225kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 13g | Vet: 7g
4.88 van 8 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 3minuten in stap 5 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor.  In het kort betekent 3+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 3 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (Hier 100 graden) bereikt is. 

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep, klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *