Italiaanse Tomatenroomsoep uit Thermomix

Italiaanse Tomatenroomsoep uit Thermomix

Op alle regels zijn uitzonderingen. En dit recept voor Italiaanse Tomatenroomsoep uit Thermomix bevestigt de regel dat in de meeste recepten tomaten uit blik te verkiezen zijn boven verse tomaten. In dit recept gebruiken we verse tomaten, maar deze worden geroosterd. Door het roosteren en het toevoegen van (een snuifje) zout haal je de smaak van de tomaat naar boven. Het maakt dan ook niet uit welke soort je gebruikt, als de tomaten maar van een goede kwaliteit zijn. Ze  hoeven ook niet helemaal rijp te zijn (door het verwarmen krijgen ze een veel intensere smaak). 

Overigens zijn tomaten gezonder wanneer ze gekookt zijn. Dat komt omdat lycopeen, het fytochemische middel dat ze rood maakt, gemakkelijker wordt geabsorbeerd door het kookproces, waardoor de celwanden van de plant worden afgebroken en ze toegankelijk worden. Uit een studie blijkt dat slechts 4% van het lycopeen vrijkomt als we de tomaten rauw eten. Dezelfde studie testte de effecten van het koken van tomaten door ze te verwarmen bij 88 graden Celsius gedurende twee minuten, vijftien minuten en dertig minuten. En ondanks het feit dat het vitamine C-gehalte tijdens het proces werd verlaagd, steeg het lycopeengehalte in feite met respectievelijk 54, 171 en 164 procent.Wat nog interessanter is, is dat een andere studie concludeerde dat extra vierge olijfolie hielp bij een betere absorptie van lycopeen. En wie nog meer wil weten, oa over hoe gezond tomaten zijn, kan hier klikken.

De tomaten worden dus eerst geroosterd in een oven, nadien gemixed in de Thermomix. Dit vooral omdat de Thermomix erin slaagt alle sporen van de schillen te laten verdwijnen bij het mixen. Reden trouwens, waarom wij, bij een demo van het toestel voor de bijl gingen. Bewust recept kun je trouwens hier vinden.

Italiaanse Tomatenroomsoep uit Thermomix

Recept voor het bereiden van tomatensoep met verse tomaten, gemixed in een Thermomix
Totale tijd55 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 4 personen
Calorieën: 153kcal

Ingrediënten

 • 1.5 kg tomaten
 • 20 gram olijfolie
 • 0.75 liter groentenbouillon
 • 1 dl room
 • 2 uien
 • 1 snufje gedroogde oregano
 • 10 blaadjes basilicum, voor de garnering
 • 1 snuifje Peper
 • 1 snuifje zout

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 210 graden.
 • Snij ondertussen de tomaten grof en maak de uien schoon en snij deze ook grof. Verdeel ze over de ovenschaal, met wat zout. Schenk de olijfolie er overheen en de plaats de ovenschaal in de oven voor 40 minuten op 210 graden.
 • Giet de de tomaten en uien, evenals het kookvocht over in de mengbeker van de Thermomix. Doe ook de bouillon en de oregano erbij.
  Stel TM in: 5+ minuten / 100 graden / snelheid 1,5
 • Kruid af met peper.
 • Serveer de soep in soepkommmen, verdeel er de room over en garneer met de basilicum.

Uitrusting

Notities

Voor wie het nog een beetje “Italiaanser” wil kan de room vervangen door mascarpone. 

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 153kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 4g | Vet: 11g
4.34 van 6 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 5minuten in stap 3 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor.  In het kort betekent 5+ dat de tijd die de Thermomix moet draaien 5 minuten is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur bereikt is. 

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *