Indiase Kofta uit Slowcooker

Indiase Kofta uit slowcooker

Indiase Kofta uit slowcooker ofwel Kofta op zijn Indiaas. Kofta is een familie van gehaktballen of gehaktbroodgerechten die voorkomt in het Indiase subcontinent, de Zuid-Kaukasische, de Midden-Oosterse, de Balkan- en de Centraal-Aziatische keukens. In de eenvoudigste vorm bestaan koftas uit balletjes gemalen vlees – meestal rundvlees, kip, lam of schapenvlees, varkensvlees, of een mengsel – gemengd met kruiden of uien. In moslimculturen wordt gewoonlijk geen varkensvlees gebruikt. In veel gebieden in India wordt niet vaak rundvlees gebruikt. In Griekenland en Cyprus staan vegetarische versies bekend als hortokeftedes, die vaak worden gegeten tijdens vastenperiodes. In Turkije wordt ook een ongekookte versie gemaakt, die çiğ köfte wordt genoemd. In India kunnen vegetarische varianten aardappel, kalebas, paneer of banaan gebruiken. In Europa wordt kofta vaak geserveerd in een fast-food sandwich in kebabzaken.

Amchoor of mangopoeder wordt gemaakt van gedroogde mango’s en geeft daardoor een frisse zurige smaak. Het wordt gebruikt in Noord-Indiase vegetarische gerechten en kan ook gevonden worden in kruidenmixen voor Tandoori en gebarbecued vlees. Mangopoeder zorgt voor zure smaak wanneer extra vocht is niet gewenst. Mangopoeder geeft een fruitige zurigheid aan groentencurry’s, stoofschotels, soepen, chutneys en vullingen. Ook lekker in marinades voor kip, vis, schaal-en schelpdieren of groenten. Mangopoeder is een belangrijk ingrediënt in de Indiase chat masala en gaat goed samen met bonen, bloemkool, kikkererwten, aubergine en aardappelen. Nog meer over mangopoeder kun je hier vinden.

Eerder hebben we deze lamsgehaktballetjes al gebruikt, maar dan met een currysaus. klik hier voor dat gerecht.

Indiase Kofta uit slowcooker

Gehaktballetjes op zijn Indiaas bereid in een slowcooker
Passieve Tijd1 uur 30 min
Totale tijd2 uur
Gang: Borrelhapje, Voorgerecht
Keuken: Indiaas
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de balletjes

  • 1 kg lamsgehakt
  • 250 gram aardappelen, gekookt en fijngeplet
  • 250 gram rode ui, fijn gehakt
  • 1 eetlepel fijngehakte groene chili
  • 25 gram knoflook-gemberpasta
  • 2 eetlepels koriander, gehakt en voor de liefhebbers
  • zout, naar smaak

Voor de saus

  • 1,5 eetlepels ghee, of andere olie
  • 140 gram tomatenpuree
  • 500 gram passata
  • 25 gram knoflook-gemberpasta
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 0.5 eetlepel garam masala
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel Amchoor ( Mangopoeder)
  • 1 theelepel zout
  • 125 gram room van 35 %

Instructies

Maak de balletjes

  • Verwarm de oven voor op 150°.
  • Meng in een grote kom het lamsgehakt, de aardappelen, de gesnipperde rode ui, het gehakte pepertje, de knoflook-gemberpasta, eventueel de koriander en zout naar smaak.
  • Maak er nu 40 balletjes van. Leg ze op een licht ingeoliede bakplaat.
  • Plaats de gehaktballetjes vervolgens 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Voor de saus

  • Nadat je de balletjes in de oven gedaan hebt kun je beginnen met de saus: Giet de olie of ghee in de slowcooker. Voeg de tomatenpuree, de passata, alle droge specerijen, 1 theelepel zout en de knoflook-gemberpasta toe. Dek af met een deksel en zet de slowcooker op Hoog.
  • Roer na 15 minuten, wanneer de balletjes gaar zijn, de tomatensaus goed dooreen. Doe dan de gehaktballetjes bij de saus in de slowcooker. Dek af en laat 45 minuten koken op Hoog.
  • Voeg de room toe, roer, dek af en laat nog 30 minuten koken op Hoog.
  • Schep de gehaktballetjes voorzichtig op een serveerschotel. Sprenkel de saus erover. Als de saus te dun is, laat hem dan op het fornuis in een pan op zeer hoog vuur inkoken. Serveer warm.

Uitrusting

5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle voorgerechten, klik hier.

Geef een reactie