Baja vistaco’s. Zin in taco’s, maar niet in vlees? Op het Mexicaanse schiereiland Baja eten ze taco’s met vis. Deze variant is er een met kabeljauw en een romige saus.
Dit recept Baja vistaco’s is gebaseerd op een recept uit Ambiance en vind je hier. En, voor wat het waard is, ziehier de TACO WETTEN VAN MEXICO:
1. Het is acceptabel om taco’s te eten bij elke maaltijd, maar alleen bepaalde soorten taco’s mogen gegeten worden bij bepaalde maaltijden.
2. Taco’s met zeevruchten mogen alleen tijdens de lunch gegeten worden.
3. Taco’s al pastor zijn alleen voor het avondeten.
4. Als je taco’s als ontbijt wilt, zijn de enige acceptabele opties tacos de canasta of tacos de guisos. Tenzij het weekend is, dan zijn taco’s met barbacoa en birria ook toegestaan.
5. Tacos de canasta mogen niet gegeten worden tijdens het avondeten.
6. Tacos de guisos mogen voor elke maaltijd van de dag.
7. Tacos de bistec, suadero, chorizo, lengua en tripa zijn alleen voor het avondeten.
8. Een taco met kaas is geen taco meer.
9. Een quesadilla zonder kaas is een taco. Tenzij je uit Mexico stad komt, dan mag je het een quesadilla noemen, maar de rest van ons weet dat je het mis hebt.
10. Tacos de carnitas kunnen niet als avondeten gegeten worden.
11. Harde taco’s bestaan niet. Ze heten tostadas en ze zijn plat.
12. Het gebruik van gele citroenen op taco’s is ten strengste verboden.
13. Taco’s moeten alleen met je handen gegeten worden, hoe vettig ze ook zijn.
14. Het is verboden om zure room, kaas, sla en tomaten op taco’s te doen. Deze toppings zijn gereserveerd voor tostadas.
15. Tortilla’s zijn niet omkeerbaar. Ze hebben een bovenkant en een onderkant. Het vlees moet op de juiste kant worden gelegd.
Fajita kruiden zijn een mix van kruiden en bestaan oa uit knoflook, ui, oregano, piment, chilipoeder, kaneel, mosterd, nootmuskaat en zeezout. Ze worden meestal gebruikt om een fajita te maken. Een fajita is een tortilla die je vouwt als een envelopje. Deze vul je ter plekke aan tafel met de vulling en garneer je met wat salsasaus of guacamole. Je kunt fajita kruiden ook gebruiken als een rub voor kip, vlees en “vlezige” vis zoals zwaardvis en zeeduivel.
Baja vistaco’s
Ingrediënten
- 50 gram yoghurt
- 50 gram mayonaise
- 1 jalapeno peper
- 1 teentje knoflook
- 1,5 limoen, het sap ervan
- 1 klein pakje koriander
- 4 theelepels fajita-kruiden
- 2 theelepels olijfolie
- 2 kabeljauwruggen, ongeveer 140 gram elk, in stukken gesneden
- 8 kleine maïstortilla’s
- Koolsla
Instructies
Maak de saus
- Doe de yoghurt, mayonaise, jalapeno peper, knoflook samen met het sap van 1 limoen en 1 theelepel fajita-kruiden in een keukenmachine. Meng tot het een gladde saus wordt en breng goed op smaak. Voeg indien nodig nog een beetje water toe en bewaar de saus in de koelkast.
- Doe vervolgens het sap van ½ limoen, de olie en 3 theelepels fajita-kruiden in een kom, voeg er de kabeljauw aan toe en schep goed om.
- Bak de kabeljauw in een pan met antiaanbaklaag op hoog vuur gedurende 5 minuten tot hij begint te schilferen, maar niet uit elkaar valt.
- Verdeel de vis over de tortilla’s en besprenkel met de saus. Serveer met koolsla, koriander en een schijfje limoen.
Voor andere taco bereidingen op deze site, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.