Kip Moambe uit Slowcooker

Kip Moambe uit Slowcooker

Moambe kip wordt beschouwd als het nationale gerecht van de Democratische Republiek Congo. Het wordt ook beschouwd als het nationale gerecht van Gabon, waar het bekend staat als poulet nyembwe, en in Angola, waar het bekend staat als moamba de galinha, hoewel het Angolese gerecht “puur Braziliaans” van oorsprong is. Het is een veel voorkomend huishoudelijk gerecht in België, dit vanwege het koloniale verleden van België en de aanwezigheid van vele Congolezen in België. Angolese moambakip is te vinden in Portugal, bijvoorbeeld in het restaurant Shilabo’s in Lissabon. (Bron Wikepedia). Kip Moambe wordt meestal gegeten in combinatie met saka-sake. In een eerste bereiding van deze Kip Moambe uit Slowcooker mengden we de saka-saka door de palmnotensaus, maar dit viel niet echt in goede aarde. Dit kunnen we enkel aanraden aan diegenen die van de aardse smaak van deze groente houden. Klassiek wordt de saka-saka apart bereid en dit is allicht ook de beste manier.

Moambe is zowat het bekendste gerecht uit Congo. Het betekent letterlijk acht, een verwijzing naar het aantal ingrediënten dat traditioneel in een moambe werd gebruikt. Saka-saka wordt ook wel Afrikaanse spinazie genoemd. Het zijn bladeren van de cassaveplant. De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt of cassavemeel van gemaakt. Hier gaat het evenwel om de bladeren, niet om de meer gekende wortel. De smaak lijkt op die van aardappel, maar dan met een stevigere structuur. Palmnotensaus is de pulp van de vrucht van de oliepalm. De vruchten worden gesorteerd, gewassen en ontpit en vervolgens geperst om deze palmnotensaus te verkrijgen. Palmnotensaus is niet te verwarren met palmolie.  

Kip Moambe uit slowcooker

Kip Moambe uit slowcooker
Passieve Tijd4 uur
Totale tijd4 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Trefwoord: Kip, slowcooker
Porties: 4 personen
Calorieën: 904kcal

Ingrediënten

 • 1,2 kg kippenonderbouten

Voor de kip Moambe

 • 300 gram palmnotensaus voor moambe uit blik
 • 3 uien
 • 1 teentje knoflook
 • 1 chilipepertje
 • arachideolie

Voor de saka-saka

 • boter
 • 2 sjalotten
 • 200 gram saka-saka, (maniokbladeren)
 • peper en zout

Instructies

Voor de kip Moambe

 • Snipper de ui, de look en het pepertje. Laat de saka-saka uitlekken.
 • Laat de kippenonderbouten kleuren in hete arachideolie. Doe dit eventueel in meerdere keren. Doe ze dan in de slowcooker.
 • Zet het vuur lager en doe er de gesnipperde uien, look en het pepertje bij. Laat de uien glazig worden en doe er dan de palmnotensaus bij. Laat een 10 tal minuten verder garen. Giet nu over in de slowcooker.
  Laat 4 uren stoven op Low

Voor de saka-saka

 • Laat de saka-saka uitlekken. Stoof dan de gesnipperde sjalotten aan in boter en doe er de goed uitgelekte saka-saka bij. Laat goed doorwarmen en breng op smaak met peper en zout. Wie geen saka-saka vindt kan die vervangen door spinazie.

Afwerking

 • Serveer de kip met de saus met de saka-saka en met rijst en bakbananen.

Uitrusting

Notities

Serveer met witte rijst en gebakken bakbananen. 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 904kcal | Koolhydraten: 15g | Eiwit: 59g | Vet: 66g
4 van 7 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *