Feta pannetje uit de oven

Feta pannetje uit de oven

Dit recept voor Feta pannetje uit de oven is afkomstig van het recept “Warme feta met paprika/knoflook en zongedroogde tomaten afgewerkt met bieslook en lente ui” van Nancy de Wit. Dit originele recept kun je hier terugvinden. Ook de foto is gepikt van haar. Wij voegen enkel nog wat paprikapoeder toe.

Warme feta heb ik altijd lekker gevonden. Maar mijn bereiding was nogal elementair: Ik sneed de feta in stukjes, besprenkelde die met pikante paprikapoeder en olijfolie, en hup, de microgolf in. Deze bereiding van Nancy is niet een beetje, maar veel beter vanwege de toevoeging van de vele zuiderse groentjes.

Feta is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), gedurende een periode van minimaal twee maanden. Feta droogt snel uit wanneer hij uit de zoutoplossing wordt gehaald.

Originele feta wordt nog steeds gemaakt door schaapherders in de mediterrane bergen, van ongepasteuriseerde melk. Binnen de Europese Unie is feta sinds juli 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland en die gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied mag de naam “feta” dragen. Heden ten dage wordt op feta gelijkende kaas die niet aan de voorwaarden voor de Beschermde Oorsprongsbenaming voldoet dikwijls verkocht onder namen als “mediterrane kaasblokjes” of “witte kaas”.

Feta is wit, normaal gesproken in de vorm van rechthoekige plakken, en kan variëren van zacht tot halfhard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Het droge vetgehalte bedraagt volgens de wetgeving minimaal 43 procent; de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet.

Feta pannetje uit de oven

Warme feta met paprika/knoflook en zongedroogde tomaten afgewerkt met bieslook en lente ui
Voorbereidingstijd13 minuten
Passieve tijd17 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Antipasto, Voorgerecht
Keuken: Mediterraans
Trefwoord: Feta, Ovenschotel
Porties: 1 persoon

Ingrediënten

 • 100 gram feta
 • 3 zongedroogde tomaten, in stukjes gesneden
 • 0,5 gele paprika, geschild en in ringetjes gesneden
 • 1 teentje knoflook, uitgeperst
 • 2 stengels bieslook, in stukjes gesneden
 • 1 lente uitje, in ringetjes gesneden
 • 5 zwarte olijven, in de lengte in twee gesneden
 • zwarte peper
 • grof zout
 • oregano
 • paprikapoeder
 • olijfolie

Instructies

Voorbereiding

 • Doe de feta in een vuurvast kommetje.
 • Verdeel er de zongedroogde tomaten over, doe ook de schijfjes paprika erbij.
 • Verdeel de knoflook over het schoteltje, net als de bieslook, de lente ui en de olijven.
 • Kruid af met zwarte peper, grof zout en een beetje oregano en paprikapoeder.

Afwerking

  In een oven met grill

  • Besprenkel alles met olijfolie en plaats het schoteltje 15 minuten in voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden.
  • Zet tenslotte op einde nog 2 minuten onder de grill.

  In een houtoven

  • Besprenkel alles met olijfolie en plaats het schoteltje 5 minuten in de houtoven op 250+ graden.

  Uitrusting

  Oven met grill
  Houtoven
  4 van 6 stemmen

  Voor een overzicht van alle voorgerechten op deze site, klik hier.

  2 gedachten over “Feta pannetje uit de oven”

  1. Hi Patrick, bedoel je met zongedroogde tomaten, die hele droge of zijn het er op olie ? Heb pas je pompoemsoep gemaakt in de TM, keilekker. Ik ga zeker nog recepten van jou uitproberen. Lynn

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Rating recept