Vegetarische Americain Preparé uit Thermomix

Vegetarische Americain Preparé uit Thermomix

Dit recept voor Vegetarische Americain Preparé uit Thermomix komt oorspronkelijk van de Vegan Challenge en er gaan verschillende versies rond op het internet. Hier gebruiken we gewone mayonaise zodat het geen veganistische maar een vegetarische versie is. Ook hebben we het recept aangepast voor bereiding in een Thermomix, maar wie geen Termomix heeft kan het gerecht ook klaarmaken in een ‘gewone’ blender. Meer dan het mixen van de ingrediënten gebeurt er niet. Het succes van het gerecht is gebaseerd op het gebruik van rijstwafels.

Over dit recept schrijft Suzanne den Toom op de site van wateejedanwel dat ze iets geweldigs ontdekt had: “Filet Americain die niet alleen vegan is, maar ongelofelijk simpel te maken is en niet te vergelijken met de versies uit de winkel, zo lekker. Het recept komt dicht dichtbij het ‘echte’, zowel qua smaak als structuur.

In Nederland wordt met ‘filet americain‘ standaard de bereide variant bedoeld waarbij aan het vlees ingrediënten zijn toegevoegd en die wordt gebruikt als beleg van bijvoorbeeld toast. In België en Frankrijk wordt de term filet americain gebruikt voor gehakte biefstuk, dus rundergehakt zonder toevoegsels als kruiden of ajuin (uitjes). In Nederland staat dit bekend als tartaar. De bereide variant die als broodbeleg wordt gebruikt heet in België en Frankrijk americain préparé of kortweg préparé. Een pikante variant van filet americain, populair in België en zuidelijk Nederland, is een broodje Martino. Dit is een broodje met préparé waaraan de volgende ingrediënten worden toegevoegd: ketchup, tabasco, worcestersaus, cayennepeper, pili-pili, zout, peper, gesnipperde ui en augurkjes.

Rijstwafels zijn eigenlijk niets meer dan wafels van gepofte rijst. Zodoende zitten er vrij weinig voedingsstoffen in en worden ze daarom vaak aangeraden als je wilt afvallen. Zo bevatten ze soms flink wat zout en dat is nu weer niet echt goed voor je lichaam. Vanwege dit hoge zoutgehalte raden wij daarom ook aan om eventueel pas zout toe te voegen aan het einde van het recept.

Sriracha is een scherpe chilisaus vernoemd naar de kuststad Si Racha in Thailand. In Si Racha werd de saus voor het eerst geproduceerd en toegepast in lokale visrestaurants. Sriracha wordt vervaardigd uit chilipeper, azijn, knoflook, suiker en keukenzout.Gemeten volgens de schaal van Scoville zit sriracha-saus tussen de 1.000 en 2.500. De smaak van sriracha-saus wordt gedomineerd door het hoofdingrediënt chilipeper. De overige bestanddelen dragen bij aan een scherpe, zoete en kruidige smaak.

Vegetarische Americain Preparé uit Thermomix

Een vegetarische versie van Americain Preparé bereid in een Thermomix
Bereidingstijd5 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Americain, Prepare, Vegetarisch
Porties: 300 gram
Calorieën: 208kcal

Ingrediënten

 • 6 rijstwafels
 • 70 gram tomatenconcentraat
 • 150 ml water
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 0,5 theelepel uienpoeder
 • 0,5 theelepel paprikapoeder
 • 1 mespuntje nootmuskaat
 • 2 eetlepel mayonaise, eventueel wat meer
 • 1 eetlepel sojasaus
 • zwarte peper van de molen
 • zout, let hiermee op als je wafels al gezouten zijn!
 • Sriracha Hot Sauce

Instructies

 • Breek iedere rijstwafel in 4 stukken en doe in in de mengbeker van de Thermomix. Mix ze fijn
  Stel TM in: 5sec / snelheid 8
 • Doe alle overige ingrediënten, behalve de Sriracha, peper en zout, in de mengbeker van de Thermomix.
 • Mix het geheel.
  Stel TM in: 10 sec / snelheid 5
 • Schraap de inhoud van de mengbeker naar beneden en mix opnieuw.
  Stel TM in: 10 sec / snelheid 3
 • Doe de inhoud van de mengbeker over in een potje. Als de preparé te dik is doe je er extra mayonaise bij en roer goed dooreen.
 • Proef en kruid af met peper en zout. Preparé klaar!
 • Wil je graag Martino? Doe dan wat Sriracha bij en roer goed dooreen
  Je kunt de Siracha ook al toevoegen in stap 2.

Uitrusting

Notities

Voor een veganistische versie kan de mayonaise vervangen worden door een vegan mayonaise (zoals Abinda Bio 600).

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 208kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 4g | Vet: 12g
4.31 van 13 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle bijgerechten, klik hier.

2 gedachten over “Vegetarische Americain Preparé uit Thermomix”

 1. 2 de inhoud van het lege blikje tomatenconcentraat gevuld met water, wat bedoel je met dit. Is dit 2x maal de inhoud of 1/2 keer de inhoud?

4.31 from 13 votes (13 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept