Witloof met hesp en kaas uit de slowcooker

Witloof met hesp en kaas uit de slowcooker

Dit recept voor Witloof met hesp en kaas uit de slowcooker is gebaseerd op het recept van Brenda Kookt dat je hier kunt vinden. Maar wij hebben het witlof vervangen door witloof, de ham door hesp en de crème fraiche door slagroom. :). Wij Belgen en Nederlanders spreken dan wel dezelfde taal, maar we doen dat vaak net iets anders.

Een wezenlijker aanpassing die ik gedaan heb is het pas toevoegen van de kaas één uur voor het einde van de bereiding en niet vanaf het begin. Dit zou de bereiding iets minder lopend moeten maken.

Witloof heeft een typische bittere smaak die niet iedereen even lekker vindt. Vroeger werd wel eens aangeraden de bittere kern uit de onderkant snijden, maar dit zou ik niet meer doen. Met de jaren lijkt het mij dan witloof steeds minder bitter geworden is, zeker als het gaat om witloof uit hydrocultuur. Ook is het belangrijk om te weten dat het ene witloof net iets intenser smaakt dan het andere … en dat heeft alles te maken met het soort witloof dat op je bord ligt. En dan denken we vooral aan grondwitloof. Deze op traditionele manier gekweekte witloof groeit in volle grond en is slechts van oktober tot april beschikbaar. Die grond zorgt voor de échte, volle witloofsmaak. De groente doet er twee jaar (!) over om te groeien. Eerst worden de witloofwortels gekweekt, daarna worden ze ingezet in aarde en afgedekt zodat de scheuten die op de wortels komen, mooi wit blijven. Het kweken van grondwitloof vraagt heel wat werk en de groente is dan ook ietsje duurder. Maar gezien de heerlijke smaak – knapperig en bitterzoet – is het dat helemaal waard.

Naast grondwitloof is er dus ook witloof dat in bakken of met water (hydrocultuur) gekweekt wordt. Dit witloof groeit het hele jaar door in ruimtes met een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. De teelt is minder arbeidsintensief dan die van grondwitloof. De smaak van gewoon witloof is iets minder intens, maar de groente ziet er net hetzelfde uit en je kunt ze voor alle witloofbereidingen gebruiken. Deze variant is ook minder duur dan grondwitloof.

Witloof is niet alleen erg smakelijk, maar blijkt ook nog eens heel erg gezond te zijn. Verse witloof bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Vitamine C (heel veel!)
 • Vitamine B1 en B2
 • Calcium
 • IJzer
 • Kalium

En wist je dat 100 gram witloof maar zo’n 2 kilocalorieën bevat? Naast de genoemde vitamines en mineralen (vooral vitamine C!) bestaat witloof voor 90% uit vocht. Die grote hoeveelheid vocht is dan ook de reden dat het resultaat van deze bereiding wat waterachtig kan zijn.

Witloof met hesp en kaas uit de slowcooker

Witloof met hesp en kaas uit de slowcooker
Passieve Tijd4 uur
Totale tijd4 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: slowcooker, witloof
Porties: 5 personen
Calorieën: 616kcal

Ingrediënten

 • 1 kg vastkokende aardappelen
 • 1 kg witloof
 • 60 gram lente ui
 • 250 gram hespblokjes
 • 100 gram spekblokjes
 • 250 gram geraspte kaas, eventueel wat extra om te gratineren
 • 225 ml slagroom
 • 2 theelepels mosterd
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • zout en peper

Instructies

 • Schil de aardappelen en snij in gelijke stukken. Doe in kom met koud water en breng aan de kook. Laat dan nog 5 minuten koken en giet hierna af. Doe dan de voorgekookte aardappelen in de slowcooker.
 • Snij ondertussen de witloof in de lengte in twee, maar snij niet helemaal door. Stop op 3 cm van het stevige einde. Snij dan de stronken dwars in fijne reepjes. Snij de lente-ui in ringetjes. Leg de witloof en lente-ui op de aardappelen in de slowcooker.
 • Strooi de spek- en hespblokjes over de groenten in de slowcooker.
 • Doe de slagroom in een kommetje en roer er de mosterd door. Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Roer alles even dooreen en giet in de slowcooker.
 • Roer nu in de slowcooker alles dooreen met een houten lepel.
 • Sluit de slowcooker. Verwarm het mengsel 1 uur op high en vervolgens nog 2 uren op low. Strooi dan de geraspte kaas over het mengsel en laat nog 1 uur koken op low. Roer dan goed door en dien op.

Uitrusting

Notities

Om het resultaat iets aantrekkelijker voor te stellen kun je deze schotel gratineren. Giet hiervoor het witloofmengsel in een ovenschotel, strooi wat extra kaas erover en zet een tiental minuten onder de grill.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 616kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 32g | Vet: 38g
3.90 van 10 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept