Gegrilde steak in grillpan

Gegrilde steak

Dit is een recept voor Gegrilde steak, bereid in een grillpan. Grillen of roosteren is het proces waarbij iets (meestal vlees of groente) op een rooster wordt gelegd en met de warmte, meestal afkomstig van vuur, wordt klaargemaakt. De huishoudelijke apparatuur waarmee wordt geroosterd heet een grill. Grillen is interessant omdat er maar weinig vet aan te pas komt. Om goed te grillen moet de grillpan eerst 10 minuten goed voorverwarmd worden alvorens het met olie lichtjes ingesmeerde vlees in de pan te plaatsen.

Hoe sneller een steak bruin gebakken wordt, hoe minder vocht er verloren gaat.

Het is ook van belang dat het vlees op kamertemperatuur is alvorens het gebakken worden. Zeker naarmate het vlees minder lang gebakken wordt is dat van belang omdat anders het vlees van binnen nog koud zal zijn.

Hoelang moet men bakken?

“Quando è basta !” Dit is vooral afhankelijk van hoe gaar men het vlees wil eten (saignant, a poin of biencuit) en de dikte van het vlees. Om de gaarheid van het vlees te controleren kunnen we de veerkracht bij het drukken op het vlees vergelijken met de veerkracht wanneer we drukken met onze vinger op de muis van onze andere hand: Wanneer de duim gedrukt wordt tegen de wijsvinger, respectievelijk middenvinger en ringvinger van dezelfde hand is de druksensatie dezelfde als wanneer het vlees saignant, a point of bien cuit is.

Wanneer doe je zout op je vlees?
Het is de truc om het vlees ruim, heel ruim (tot wel 2 dagen) van tevoren te zouten. Het zout dringt dan in het hele vlees door en laat het vanbuiten licht uitdrogen. Het vlees blijft dan sappiger bij verhitting en zal een mooi korstje krijgen. Maar zoveel op voorhand zouten is in de praktijk allicht niet haalbaar. Daarom is 4 tot 5 uur van tevoren een haalbaar alternatief. Ook dan krijgt het zout nog de kans langzaam in het vlees te dringen en zal het vlees vanbuiten iets gedroogd worden. 1 uur van tevoren zouten is eigenlijk al te laat. Het zout zal dan maar een klein beetje kunnen binnendringen in het vlees en alleen daar wordt het sappiger. En daar draait het om. We zouten vlees immers om te verhinderen dat er vocht uit het vlees komt bij het bakken. Als het vlees goed gezouten is, verandert zout de structuur van de eiwitten waardoor ze minder “verwrongen” worden bij het verhitten.

Wanneer doe je peper op je vlees?
Peper moet je altijd op het einde van de bereiding toevoegen zodat de smaak van de peper optimaal behouden blijft. Zo vermijd je ook dat de peper verbrandt. Peper is heel kwetsbaar en verbrandt op een vrije lage temperatuur, vanaf 140 graden. En om een optimale smaak te hebben is het aan te raden peper grof te malen. Hoe fijner de peper wordt gemalen, hoe meer het scherpe naar boven komt en de andere smaken overvleugeld worden.

Dit recept wordt bereid in de eerste les van de kookcursus Een Beetje Beter

Gegrilde steak

Gegrilde steak bereid in een grillpan
Voorbereidingstijd4 uur
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd4 uur 15 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Belgisch
Trefwoord: grill, steak
Porties: 4 personen
Calorieën: 251kcal

Ingrediënten

 • 4 steaks, bij voorkeur Angus beef
 • peper, zout
 • olijfolie
 • citroensap optioneel

Instructies

 • Haal het vlees minstens anderhalf uur van te voren en bij voorkeur vier uur op voorhand uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Strooi wat zout over de steaks.
 • Zet de pan op een zo hoog mogelijk vuur en laat minstens 10 uur opwarmen.
 • Droog de steaks af en bestrijk met wat olijfolie
 • Leg de steaks in de grillpan. Laat gedurende 1 minuut bakken zonder het vlees te verplaatsen.
 • Draai het vlees om en laat 1 minuut bakken.
 • Draai het vlees om, draai 90 graden en laat opnieuw 1 minuut bakken.
 • Draai het vlees om en grill nog 1 minuut.
 • Haal nu het vlees uit de pan en wikkel het gedurende minstens 5 minuten in aluminiumfolie. Haal het vlees uit de folie en bestrooi met peper, eventueel wat extra zout, olijfolie en wat citroen naar eigen smaak.

Uitrusting

grillpan

Notities

Tip: Meng het zout, bij voorkeur Maldon, waarmee je steaks na het rusten en net voor het opdienen bestrooit met een paar druppels olijfolie. Door het microscopisch dunne laagje om de korrels lossen ze niet op in contact met vlees. Bij het eten geeft dat een heel licht krokantje dat de smaakpapillen prikkelt!

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 251kcal | Koolhydraten: 8.9g | Eiwit: 19g | Vet: 20g
5 van 4 stemmen

 Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept