Espresso Martini

Espresso Martini

De beroemde Espresso Martini is een topdrank en een klassieke Kahlua cocktail. Uitgevonden door de beroemde wijlen barman Dick Bradsell, als een eigenaardig verzoek van een Brits topmodel in zijn Londense bar in 1983. De Espresso Martini is een cocktail met een verhaal, een geschiedenis en een erfenis.
De legende vertelt dat toen wijlen barman legende Dick Bradsell de Espresso Martini uitvond, een supermodel naar hem toe liep en de beroemde woorden zei: “Can you please make something that will wake me up and then f**k me up?” We kunnen er kort en bondig over zijn: dat is precies wat de cocktail doet. De cafeïnehit en wodkashot doen het lijken alsof je een ongeliefde wodka redbull achteroverslaat, echter drink je de sociaal geaccepteerde versie ervan. Het werd al snel een klassieker, samen met de Treacle (rum, siroop, appelsap en bitters), de Russian Spring Punch (wodka, champagne, crème de framboises, crème de cassis, citroensap, siroop en frambozen), en zijn favoriet aller tijden, de Bramble (droge gin, citroensap, suikersiroop en crème de mûre (bramenlikeur)).

De Espresso Martini cocktail is de afgelopen tijd steeds populairder geworden. Het drankje was eerst een hit in de jaren negentig, maar net als met wel meer trends uit de jaren negentig duurde het even voordat ze weer werden gewaardeerd. In menig restaurant staat de cocktail op de drankkaart en er wordt volop geëxperimenteerd met verschillende varianten op de Espresso Martini. In ieder geval kun je de verhouding van de gebruikte ingrediënten naar eigen smaak aanpassen.

Een Espresso Martini bevat geen Martini, maar wordt zo genoemd vanwege het glas waar de cocktail in geserveerd wordt: de martinicoupe. Die weer zijn naam dankt aan de gelijknamige favoriet van James Bond. Bovenop de cocktail liggen traditiegetrouw drie koffiebonen, die er niet alleen voor de sier liggen, maar ook symbool staan voor gezondheid, rijkdom en geluk.

Espresso Martini is ook bekend als Espressotini.

Espresso Martini

Cocktail op basis van koffielikeur
Totale tijd5 minuten
Gang: Cocktails
Keuken: Brits
Trefwoord: Coctail, Espresso Martini
Porties: 1 persoon
Calorieën: 147kcal

Ingrediënten

  • 40 ml wodka
  • 20 ml Kahlúa
  • 20 ml Espresso
  • 3 hele koffiebonen
  • Ijsblokjes

Instructies

  • Bereid de espressokoffie van tevoren en laat hem afkoelen.
  • Vul een shaker met ijsblokjes. Voeg alle ingrediënten toe en schud krachtig zodat je een schuimlaagje krijgt.
  • Giet door een zeefje in een cocktailglas. Zorg ervoor dat je de drank bruusk en snel uit je shaker schenkt. Dat zal helpen om al dat mooie schuim eruit te krijgen en op de top van je drankje te laten landen.
  • Garneer met de koffiebonen.

Uitrusting

cocktailshaker

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1glas | Calorieën: 147kcal | Koolhydraten: 15g
5 van 5 stemmen

Voor nog meer recepten van cocktails, smoothies of andere drankjes op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *