Rabarber sinaasappel anijs en honingsiroop

Rabarber sinaasappel anijs en honingsiroop

Rabarber sinaasappel anijs en honingsiroop is een recept van Gill Meyer uit zijn kookboek “Root, Stem, Leaf, Flower” en is hier in Instagram te vinden. Het is dank zij deze post van Mich De Winter in facebook dat ik op het spoor gebracht werd van dit recept. Hij serveert deze siroop met “good old English gin” en met deze commentaar “Heaven, this must be heaven”. Maar ook zonder alcohol en opgelost in een flinke hoeveelheid koud water kan het een verfrissende dorstlesser te zijn. Deze zoete siroop is ook bijzonder lekker als die over ijs wordt geserveerd met wat dunne schijfjes sinaasappel en, voor wat meer kleur en geur, wat gekreukelde laurierblaadjes. Ook nu weer kun je hier water naar smaak toevoegen.

Het boek “Root, Stem, Leaf, Flower” van Gill Meyer is een ware viering van seizoensgroenten en -fruit, boordevol eenvoudige en verrassend snelle vegetarische recepten. Het gaat uit van het idee dat het maken van kleine veranderingen in de manier waarop we koken en eten zowel de impact die we hebben op het milieu kan verminderen alsook onze gezondheid en welzijn drastisch kan verbeteren.

Deze siroop kan zowel in een Thermomix als op een pan op het vuur klaargemaakt worden.

Rabarber, sinaasappel, anijs en honingsiroop

Rabarber, sinaasappel, anijs en honingsiroop bereid in een Thermomix
Bereidingstijd20 minuten
passieve Tijd1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Gang: dranken en sapjes
Keuken: Brits
Trefwoord: Siroop, Thermomix
Porties: 10 Porties 10 cl
Calorieën: 110kcal

Ingrediënten

 • 6 Gekuiste rabarberstengels van 100 gram
 • 2 sinaasappels
 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 3 stukken steranijs (of rozemarijn)
 • 75 gram vloeibare honing

Instructies

 • Maak de rabarberstengels proper. Snij dan de stengel in stukjes van 2 tot 3 cm.
 • Rasp de schil van de sinaasappels en pers ook het sap eruit.
 • Doe de rabarber samen met de sinaasappelschil en het sap, de suiker, de steranijs (of rozemarijn) en de honing in de mengbeker van de Thermomix. Voeg ook 500 ml water toe.
 • Breng nu aan de kook
  Stel TM in: 8+ min / 100 ° / Snelheid 1
 • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Zet een zeef boven een grote kan en bekleed die met een stuk schone neteldoek of dunne katoenen doek. Giet het afgekoelde mengsel in de beklede zeef en laat de vloeistof er vanzelf door druppelen of pak de doek op en knijp er voorzichtig in om elke laatste druppel eruit te persen.

Uitrusting

Notities

Voor wie geen Themomix heeft kan de stappen 3 en 4 van hierboven vervangen door de volgende twee stappen:
Doe de rabarber in een grote pan met een zware bodem, samen met de sinaasappelschil en het sap, de suiker, de steranijs en de honing. Voeg 500 ml water toe aan de pan.
Zet de pan op een matig vuur en breng het zachtjes aan de kook, terwijl u een of twee keer roert om de rabarber een beetje te laten breken. Laat 6-8 minuten zachtjes koken, of tot de rabarber tot pulp is gekomen en alles heerlijk geurig ruikt. Zet het vuur uit. 

Voedingswaarden per Portie

Serving: 110 cl | Calorieën: 110kcal | Koolhydraten: 27g | Suiker: 26g
4.50 van 2 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 8 minuten + in stap 4 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 8 minuten+  dat de tijd die de Thermomix moet draaien 8 minuten  is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (100 graden) bereikt is.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle dranken, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept