Tzatziki uit Thermomix

Tzatziki uit Thermomix

Komkommertijd is ook de tijd om Tzatziki uit Thermomix te bereiden.

Tzatziki (Grieks: τζατζίκι, ook wel geschreven als tzaziki, tsatsiki of zazik) is een traditioneel Grieks bijgerecht op basis van Griekse yoghurt, knoflook en geraspte komkommer. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn aan te worden toegevoegd maar vaak wordt het sap van een citroen gebruikt. Tzatziki wordt onder andere gegeten bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood. Het is van groot belang dat de komkommer goed uitlekt na het mixen en dat ook nog het vocht uit de komkommer geknepen wordt alvorens te mixen onder de yoghurt. Zo vermijdt je dat de tzatziki te lopend wordt.

Voor wie geen Thermomix heeft, kan hier klikken voor een recept op de site van BoerEnCompagnie.

De komkommer hoort wereldwijd tot de populairste voedingsmiddelen. Komkommers bevatten niet heel veel vitamines en mineralen, omdat ze vooral uit water bestaan. Maar een portie van 50 gram bevat toch ongeveer 11% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K, een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling en de botgesteldheid. Ze bevatten ook verscheidene unieke plantenstoffen, zoals cucurbitacinen en cucumegastigmanen, stoffen met krachtige antioxidantwerking en ontstekingsremmende eigenschappen. Komkommers bevatten weinig calorieën, koolhydraten en vetten, waardoor ze in bijna elk dieet passen. Om komkommers te bewaren kun je ze het best wikkelen in één laag magnetronfolie. Deze folie is voorzien van kleine perforaties. Dankzij deze kleine gaatjes werkt de folie vochtregulerend voor de komkommer. Wikkel de vrucht niet helemaal in, maar laat een paar centimeter aan de bovenkant en onderkant onbedekt. Houd de folie op zijn plaats door gebruik te maken van drie stukjes plakband of drie elastiekjes. Bewaar de komkommers op een koele plaats, maar niet in de koelkast of vriezer!  Je kunt je komkommers op deze manier zo’n 2 weken bewaren.

Tzatziki uit Thermomix

Tzatziki bereid in Thermomix
Passieve Tijd2 uur 30 min
Totale tijd3 uur
Gang: Bijgerecht
Keuken: Grieks
Porties: 8 porties 100 gram
Calorieën: 213kcal

Ingrediënten

  • 275 gram geschilde en ontpitte komkommer
  • 2 grote teentjes knoflook
  • 25 mooie blaadjes munt
  • 500 gram Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • peper en zout

Instructies

  • Schil de komkommer en snij hem in de lengte door. Haal de pitjes eruit.
  • Snij de komkommer in stukken van anderhalve cm en doe hem in de mengkom.
    Stel TM in: 4 sec / snelheid 4.
    Spatel de komkommer naar beneden mix nogmaals:
    Stel TM in: 4 sec / snelheid 5.
  • Giet de komkommer over in zeef of vergiet en laat 30 minuten uitlekken op een frisse plaats.
  • Doe de knoflookteentjes en de muntblaadjes in de beker en hak:
    Stel TM in: 3 sec / snelheid 7.
    Spatel de blaadjes naar beneden en herhaal:
    Stel TM in: 3 sec / snelheid 8.
  • Knijp nu nog wat extra vocht uit de komkommer uit. Voeg de Griekse yoghurt, het citroensap, het zout en de peper toe. Ook het uitgelekte komkommermengsel toevoegen aan de mengbeker en mengen:
    Stel TM in: 10 sec / snelheid 2 & linksdraaiend.
  • Giet over in kommetje dat goed afgesloten kan worden. Roer nog eens flink dooreen en plaats minsten twee uur in koelkast alvorens ervan te eten.

Uitrusting

zeef of vergiet

Notities

Tip:in plaats van munt kan ook dille gebruikt worden.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 100gram | Calorieën: 213kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwit: 29g | Vet: 20g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle bijgerechten, klik hier.

Dit delen:

Geef een reactie