Eenvoudige Caponata

Eenvoudige Caponata

Caponata is van oorsprong een groentenmix aangevuld met verse tomatensaus, pijnboompitten en olijven. Het oude recept dateert uit de 18e eeuw en in die tijd werd het in de landen rond de Middellandse Zee als éénpansgerecht geserveerd. Deze heerlijke Siciliaanse groentesaus heeft veel gelijkenissen met die andere mediterraanse topper: ratatouille. Er bestaan veel variaties, maar één ingrediënt kan nooit ontbreken: aubergine! Caponata wordt traditioneel op kamertemperatuur gegeten en is eigenlijk een voorgerecht (antipasto). Je kunt het echter ook prima als onderdeel van een maaltijd eten. Caponata is een rijke bereiding met heel wat ingrediënten waardoor het ook relatief veel tijd kost om te maken. In dit recept voor eenvoudige Caponata beperken we ons tot een aantal ingrediënten die wel de basis van het recept uitmaken: courgette, aubergine, wortel, ui, paprika, olijfolie en balsamico-azijn. Voor wie een meer uitgebreid recept (aan de hand van Sergio Herman) wil , kan hier klikken.

Je kunt dit recept ook gemakkelijk een beetje beter 🙂 maken door meer ingrediënten toe te voegen. Ik denk dan in de eerste plaats aan selder of olijven. Caponata gaat heel goed samen met gegrilde zwaardvis, waarvoor hier een recept te vinden is.

Eenvoudige Caponata

Basic caponata
Totale tijd30 minuten
Gang: Antipasto, Bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: Caponata

Ingrediënten

 • courgette
 • aubergine
 • paprika
 • ajuin
 • wortelen
 • enkele teentjes knoflook
 • olijfolie
 • peper, zout
 • balsamico-azijn

Instructies

 • Schil de wortels en snij in blokjes. Doe hetzelfde met de aubergine(s). Snij ook de courgette(s) in blokjes. Pel de ui(en) en snij in halve of kwart-ringetjes. Doe eventueel met een dunschiller de pel van de paprika(s), verwijder de zaadlijsten en doe ook in stukjes. Pel de knoflook en versnipper de teentjes.
 • Doe nu alles in een ovenschotel en overgiet met olijfolie. Roer goed dooreen en kruid af met peper en zout.
 • Doe de schotel gedurende ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven van 220°. Controleer even op voorhand of de groenten al gaar zijn. Pas eventueel de tijd aan.
 • Haal de schaal uit de oven en besprenkel met (goede) balsamico-azijn.

Uitrusting

Oven
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier. Voor een overzicht van alle antipasti gerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

2 gedachten over “Eenvoudige Caponata”

 1. Dag Patrick, bedankt voor ook simpele dingen mooi aan te prijzen. Zou dergelijke mengeling, momenteel voldoende van al deze groenten in de tuin, ook geweckt kunnen worden? Vg, Herman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept