Lemon Bars

Lemon Bars

Lemon bars of Citroen repen zijn een van de gemakkelijkste desserts om te maken, maar ze zijn gegarandeerd een succes. Het geheim is de combinatie van de zachte citroenvulling met een knapperige korst. De lemon bars hebben een stevige chewy koekbodem, met een zachte puddingachtige citroenlaag er bovenop. Dit levert een goede combinatie op van erg zoet en ook aardig zuur. Dit recept is afkomstig van recept van Laura’s Bakery, dat hier te vinden is. Het resulteert in zachte, smeuïge koekrepen met een soort lemon curd laag bovenop. Omdat je de citroenlaag mee bakt, trekt dit lekker in de koekbodem wat het echt fantastisch lekker maakt. Ik gebruik een citroen meer dan in het oorspronkelijke recept. Ik heb ook ervaren dat de bars nog beter smaken na één nacht in de koelkast.

In de loop der tijden hebben vele culturen van citroenen genoten en kregen citroenen een prominente plaats in hun keuken. Citroenen werden gebruikt om hartige gerechten op smaak te brengen, maar ook als hoofdingrediënt in cheesecakes, custards, snoep en gebakken producten zoals taarten. Citroenrepen zelf vinden waarschijnlijk hun oorsprong in de Renaissance, aangezien de hoofdingrediënten vaak in deze tijd werden gebruikt. Citroenvla was in deze periode zeer populair, suiker werd vaak over het eten gestrooid, en de zandkoekjeskorst was pas ontwikkeld.

Hoewel de hoofdbestanddelen van citroenkoekjes – zandkoekjes en citroenkwark – al in de renaissance populair waren, werden ze pas in de 20e eeuw samengevoegd tot een gelaagde staafvorm. Reepkoekjes, of vierkanten, dateren uit de jaren 1930, maar er is geen specifieke persoon of plaats die als de oorsprong van de reepkoekjes wordt beschouwd. Gewoonlijk worden staafkoekjes in een pan bereid, in de oven gebakken en in vierkantjes gesneden. Amerikaanse kookboeken uit die tijd vermeldden dadelrepen als de vroegste voorbeelden van vierkanten. Waarschijnlijk zijn ze voortgekomen uit andere recepten voor repen, zoals brownies en fudge. Naarmate ze aan populariteit wonnen, leidden variaties tot nieuwe recepten, zoals pindakaasrepen, chocolade kokosrepen, chocolade cheesecake repen, toffee repen, ananas repen, amandel repen, appel repen, en de zeven-lagen reep.

Lemon Bars

Lemon Bars
Bereidingstijd20 minuten
Passieve Tijd50 minuten
Totale tijd1 uur 10 minuten
Gang: Nagerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: Dessert, Lemon Bars
Porties: 14 stukjes
Calorieën: 331kcal

Ingrediënten

Voor de koekbodem

 • 240 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
 • 100 gram fijne kristalsuiker
 • 260 gram bloem

Voor de citroenlaag

 • 300 gram fijne kristalsuiker
 • 30 gram bloem
 • 4 eieren
 • 3 citroenen

Om te decoreren

 • poedersuiker

Instructies

Voor de koekbodem

 • Begin met het maken van de koekbodem. Doe de boter, suiker en bloem in een kom en meng met je handen tot tot een mooi glad deeg. Bekleed (eventueel) je bakvorm met bakpapier, en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem
 • Bak de koekbodem in 25 minuten op 180 °C.

Voor de citroenlaag

 • Terwijl de koekbodem in de oven staat, kun je gelijk verder met de citroenlaag. Rasp de citroenen er pers het sap eruit. Doe nu de geraspte schil, het citroensap en de overige ingrediënten in een kom en roer met een garde tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel nu rusten tot de koekbodem klaar is.
 • Haal de bodem uit de oven en giet het citroenmengsel er overheen. Schuif de bakvorm weer terug in de oven.
 • Bak de lemon bars in 20-25 minuten op 180 °C. De citroenlaag moet stevig zijn, maar niet keihard.

Afwerking

 • Laat de citroenkoek helemaal afkoelen voordat je hem in blokjes snijdt. Strooi er voor serveren nog wat poedersuiker overheen, zo zien ze er gelijk een stuk mooier uit.

Uitrusting

Bakvorm van ongeveer 20×30 cm
Oven

Notities

Je kunt deze lemonbars een viertal dagen in de koelkast bewaren.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1reep | Calorieën: 331kcal | Koolhydraten: 45g | Eiwit: 4g | Vet: 15g | Suiker: 30g
4.17 van 6 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept