Aspergesaus uit Thermomix

Aspergesaus uit Thermomix

Dit recept voor Aspergesaus uit Thermomix is gebaseerd op het recept van CuisineAZ dat je hier kunt vinden. CuisineAZ is een Franstalige gemeenschap van fijnproevers die zich graag rond de keuken verzamelen: delen en babbelen zijn de sleutelwoorden! Hun facebook groep telt meer dan 2 miljoen volgers. (Daar kan ik alleen maar van dromen😊 ). Deze Thermomix aspergesaus is perfect omdat de textuur de asperges mooi omhult. De smaak is rond, zoet en hebberig. Ze kan ook worden geserveerd met witte vis of gevogelte. En wat ook mooi meegenomen is, je kunt deze saus ook invriezen en later opnieuw opwarmen.

In het originele recept wordt het eiwit ook in de Thermomix wit geklopt. Zij kloppen het eiwit, samen met wat zout met de vlinder in de kom gedurende 4 minuten 30 seconden aan een snelheid 4. Persoonlijk verkiezen we het eiwit met een elektrische mixer fijn te kloppen. Wanneer je het eiwit NIET in de Thermomix bereidt vind ik het resultaat niet alleen beter, je spaart ook 5 minuten uit want je kunt het eiwit kloppen terwijl de Thermomix het eigeel met de boter mengt.

Ik lees geregeld dat sommige mensen problemen het eiwit voor een bereiding maar niet mooi stijfgeklopt krijgen. En toch is dat helemaal niet zo moeilijk. Zie hier enkele zaken waar je op moet letten:

  • Gebruik voor het beste resultaat een keukenrobot of handmixer (klopper).
  • Een propere garde/klopper is heel belangrijk is.
  • Zorg dat je mengkom vooraf ontvet is met bv enkele druppels citroensap en een snuifje zout.
  • Heb je de mengkom net afgewassen? Perfect, maar droog ze goed af!
  • Vraagt je recept om de eiwitten op te kloppen met suiker, voeg dan de suiker pas toe als de eiwitten al redelijk stijf zijn.
  • Je eiwit is pas helemaal stijf als je de mengkom kan omkeren zonder dat er eiwit op je hoofd valt!

En voor wie de asperges wil bereiden in een microgolf kan dat als volgt doen:

  • Leg 500 gram geschilde asperges in een ovenschaal
  • Voeg 4 eetlepels water toe
  • bestrooi met een snuf zout
  • Voeg een goede klont roomboter toe
  • Dek de ovenschaal goed af met magnetronfolie
  • Zet de schaal in de magnetron op 850 watt voor 6 minuten
  • Haal de schaal dan uit de magnetron en laat met de folie er nog op 10 minuten nagaren en serveer dan.

Aspergesaus uit Thermomix

Aspergesaus uit Thermomix
Totale tijd10 min
Gang: Saus en Dressing
Keuken: Modernistisch
Porties: 4 personen
Calorieën: 291kcal

Ingrediënten

  • 4 eidooiers
  • 2 eiwitten
  • 120 gram boter
  • 1 sap van ½ citroen geperst
  • 1 el warm water
  • zout
  • peper

Instructies

  • Doe de vlinder in de kom van de Thermomix en doe er de eidooiers, de boter, het citroensap en het water in. Breng op smaak met 2 snufjes fijn zout en 1 snufje peper.
    Stel TM: 4 minuten + / 70 graden / snelheid 3 .
  • Doe ondertussen het eiwit met een snufje zout in een propere kom. Klop met de elektrische mixer op de hoogste stand. Op een gegeven moment zie je het eiwit in volume toenemen en steeds witter en schuimiger worden. Wanneer het eruit ziet als sneeuw, moet je even stoppen met mixen. Houd je kom iets schuin, als het eiwitmengsel nog van zijn plaats beweegt moet je nog even verder mixen. Pas op dat je niet te lang mixt, dan wordt alles op een gegeven moment weer vloeibaar!
  • Giet nu ook het opgeklopt eiwit in de Thermomix kom.
    Stel TM: 45 seconden / snelheid 3 .

Uitrusting

Notities

Je kunt de saus invriezen door hem in een ijsblokjesvorm te gieten. Om te ontdooien, doe je de ijsblokjes in de Thermomix kom en verwarm je ze 5+ minuten op 60°, snelheid 3. Dus nog 5 minuten laten draaien  NADAT de temperatuur van 60° bereikt werd.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 291kcal | Koolhydraten: 1g | Eiwit: 6g | Vet: 30g
5 van 4 stemmen

Belangrijke opmerking ivm het instellen van de tijd

Voor wie zich zou afvragen wat de notatie 4 minuten 30 seconden +  in stap 1 betekent, kan hier klikken. Op die pagina behandelen we het probleem van de tijdsaanduidingen in recepten voor de Thermomix en stellen we onze oplossing voor. In het kort betekent 4 minuten+  dat de tijd die de Thermomix moet draaien 4 minuten  is vanaf het ogenblik dat de ingestelde temperatuur (70 graden) bereikt is. In stap 3 daarentegen ontbreekt het + teken bij de tijdsaanduiding; Dat betekent dat die aangeduide tijd de totale tijd in die stap is. Dus hier moet niets bijgeteld worden.

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een Thermomix, klik hier. Voor een overzicht van alle sausen, klik hier.

Geef een reactie