Deze bereiding van citroenijs vertrekt van bereiding van citroencrème. Eerder publiceerden we een dessert op basis van citroencrème. Dit dessert, met rode vruchten en honingkoekjes (kletskoppen) kun je hier vinden. Het idee om ijs te maken van deze crème te maken ontstond wanneer ik een grote hoeveelheid van deze crème over had en deze allemaal op te eten geen optie was. Van de nood een deugd gemaakt en dus maar citroenijs van gedraaid en deze was verrassend lekker.
Citroencrème of ‘lemon curd’ is een Engelse specialiteit gemaakt van citroen, boter, suiker en eieren. Het eerste recept van lemon curd is te vinden in een kookboek uit 1844: The Lady’s Own Cookery Book. In de jaren daarna verschijnen er wat recepten waarin wordt aangegeven dat de schil van de citroen geraspt moet worden met suiker. Een citroencrème is helemaal niet moeilijk om te maken, maar je moet opletten dat je eigeel geen omelet wordt als je het verhit.
Citroenijs
Ingrediënten
Voor de citroencrème
- 200 ml citroensap
- 250 gram boter
- 2 keer de zeste van één citroen
- 8 eieren
- 200 ml slagroom
- 200 gram suiker
- citroenschil, facultatief
- muntblaadjes, facultatief
Instructies
Voorbereiding
- Doe de ingrediënten (uitgezonderd de slagroom) in een pan.
- Verwarm al roerend tot de crème gebonden is. Dit gebeurt aan 70 graden. Laat zeker niet koken!!
- Dan de vloeistof zeven, laten afkoelen en verschillende keren doorroeren op ijsblokken tot ze koud is.
- Dan de room stijf kloppen en door de afgekoelde massa werken.
- Plaats nu 24 uur in de koelkast
Afwerking
- Doe het mengsel in een ijsmachine en draai af.
- Verdeel het ijs over de schaaltjes en garneer eventueel met citroenschil en muntblaadjes. Wat over is doe je in een afsluitbare doos en plaats je in de diepvries.
Uitrusting
Notities
Voedingswaarden per Portie
Voor een overzicht van alle nagerechten op de website Een Beetje Beter, klik hier.