Citroencrème met rode vruchten en honingkoekjes

Dit recept voor Citroencrème met rode vruchten en honingkoekjes is bewerkelijk, maar het resultaat mag er zijn. Er is vooral een goede balans van zoet en zuur.

Het honingkoekje is een variant van de authentieke kletskoppen. Een kletskop is een dun, hard en knapperig koekje met een lange geschiedenis. Lees hier de geschiedenis over de kletskop. Deze koekjes zijn niet moeilijk te maken. Je hoeft zelfs niet te kneden.

Citroencrème of ‘lemon curd’ is een Engelse specialiteit gemaakt van citroen, boter, suiker en eieren. Het eerste recept van lemon curd is te vinden in een kookboek uit 1844: The Lady’s Own Cookery Book. In de jaren daarna poppen er wat recepten op waarin wordt aangegeven dat de schil van de citroen geraspt moet worden met suiker. Een citroencrème is helemaal niet moeilijk om te maken, maar je moet opletten dat je eigeel geen omelet wordt als je het verhit.

We maken dit recept in les 6 van onze kookcursus Een Beetje Beter.

Citroencrème met rode vruchten en honingkoekjes

Nagerecht met citroencrème, rode vruchten en honingkoekjes
Totale tijd1 uur
Gang: Nagerecht
Keuken: Belgisch, Frans
Porties: 6 personen
Calorieën: 497kcal

Ingrediënten

Voor de citroencrème

  • 100 ml citroensap
  • 125 gram boter
  • 1 citroenschil
  • 4 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 100 gram suiker

Voor de honingkoekjes

  • 40 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 2 el honing
  • 1 el Cognac
  • 50 gram suiker

Voor de afwerking

  • 250 gram aardbeien
  • 125 gram frambozen
  • 2 el witte balsamico azijn
  • 1 snuifje zwarte peper

Instructies

Voorbereiding

  • Snij de aardbeien. Sommige heel, andere half, andere in kwart en marineer ze in de witte balsamico en zwarte peper.

Maak de citroencrème

  • Doe de ingrediënten (uitgezonderd de slagroom) in een pan.
  • Verwarm al roerend maar laat niet koken.
  • Dan de vloeistof zeven, laten afkoelen en verschillende keren doorroeren op ijsblokken tot ze koud is.
  • Dan de room stijf kloppen en door de afgekoelde massa werken.

Maak de honingkoekjes

  • Verwarm de oven op 180°.
  • Smelt de honing en de boter au bain-marie of in een koperen pan.
    Roer tot je een mooie homogene massa hebt en de honing en de boter samengesmolten zijn.
  • Voeg, van het vuur af, de bloem, de suiker en de cognac toe en meng tot een mooie gladde massa.
  • Giet uit op een bakpapier en smeer uit in een dunne laag. Dit kan het best met een natgemaakte pannenlikker.
  • Zet 5 minuten in de oven tot de randen mooi bruin zijn.
    Haal eruit en laat afkoelen.
    Breek in stukken.

Afwerking

  • Leg twee lepels crème op elk bord en maak er met een omgekeerde lepel een dikkopje van.
  • Dresseer de aardbeien , niet symmetrisch, maar met geordende chaos op het bord. Leg wat koekjes tegen de hele aardbeien. Zet de frambozen ertussen en plaats nog een drietal druppels crème van ongelijke grootte her en der.

Uitrusting

Oven

Notities

Tip:

Leg de koekjes bij het uithalen uit de oven op een deegrol en laat zo afkoelen.

Voedingswaarden per Portie

Calorieën: 497kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 6g | Vet: 34g
4.6 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle nagerechten op de website Een Beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie