Tortilla

Tortilla

Deze tortilla op basis van aardappelen wordt ook wel tortilla de patatas, Spaanse frittata of Spaanse omelet genoemd. Hoe de aardappeltortilla ooit ontstaan is, is onduidelijk. Zeker is dat het gerecht ergens in het midden van Spanje het levenslicht zag. Gezien de basale ingrediënten kunnen we er wel vanuit gaan dat het een gerecht is dat in heel veel huishoudens gegeten werd. Je hebt voor de originele aardappeltortilla namelijk alleen eieren, aardappels en olijfolie nodig. Drie ingrediënten en je bent lekker goedkoop klaar. Hoewel de meeste mensen aan het basisrecept ook nog ui toevoegen. Wij ook, want dat geeft net dat beetje extra pit aan je tortilla. Om diezelfde reden voegen sommigen ook twee teentjes knoflook toe.
Deze aardappeltortilla wordt meestal in kleine puntjes gesneden en wordt traditioneel gegeten als tapa. Dit kan zowel warm als koud. Maar je kunt hem ook serveren bij een salade als lunch of lichte maaltijd. Sommige mensen eten zelfs aardappeltortilla op brood (of in brood als vulling, dan heet het bocadillo de tortilla). Het wordt ook als ontbijt gegeten.
Ook dit is weer zo’n lekker recept om van je restjes af te komen. Want hoewel de basistortilla dus simpel en vegetarisch is, kun je er prima restjes uit de groentela (spinazie, aubergine, champignons en zelfs boerenkool) in gooien en leent zo’n aardappeltortilla zich ook prima voor uitbreiding met spekjes of chorizo. Wel wordt er over het algemeen voor één groente gekozen om de aardappels te vervangen.

Dit recept voor Tortilla is gebaseerd op dit recept. In tegenstelling tot het origineel bakken we de aardappelen en uien apart aan. Zo behouden de aardappelen beter hun vorm en kunnen we beide ingrediënten correct garen.

Tortilla

Spaanse Tortilla, met aardappelen en uien.
Bereidingstijd20 minuten
Wachttijd20 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Antipasto, Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken: Spaans
Trefwoord: Tortilla
Porties: 10 personen
Calorieën: 154kcal

Ingrediënten

 • 450 gram vastkokende aardappelen
 • 2 middelgrote uien
 • 200 ml olijfolie extra vierge
 • 6 scharreleieren
 • 0,5 theelepel zout

Instructies

 • Schil de aardappelen en snij in dunne plakjes. Dit gaat het best met een mandoline.
 • Snij de uien in dunne halve ringen.
 • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin de aardappelen gedurende ongeveer 8 minuten. Schep af en toe om, hou de aardappelen heel.
 • Haal de aardappelen uit de olie. Dit kan het best door het geheel door een vergiet te gieten.
 • Doe de olie dan (eventueel) terug in de pan en bek nu de uien aan tot ze zacht zijn, opnieuw gedurende ongeveer 8 minuten. Doe dan de uien bij de aardappelen.
 • Klop de eieren los in een ruime kom en breng op smaak met peper en het zout. Schep het aardappel-ui mengsel erdoor en laat 10 min. rusten.
 • Verhit 2 eetlepels van de opgevangen olie in een koekenpan op middelhoog vuur en schenk het tortilla mengsel in de pan. Ga na 1 minuut met een spatel langs de rand van de pan om de tortilla los te maken. Keer de tortilla na 5 minuten om met behulp van een bord: schuif de tortilla uit de pan op een groot bord, met de ongebakken kant naar boven. Leg de pan ondersteboven op de tortilla en keer alles vlug om, nu ligt de ongebakken kant onderop. Duw de randjes nog een beetje aan met de spatel. Gaar nog enkele minuten.
 • Schuif de tortilla op een bord en laat 10 minuten rusten alvorens in ongeveer 10 puntjes te snijden.

Uitrusting

Mandoline

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1puntje | Calorieën: 154kcal | Koolhydraten: 9.7g | Eiwit: 5.7g | Vet: 9.5g
5 van 7 stemmen

Voor een overzicht van alle bijgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier

5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept