Ginger Rabbit

Ginger Rabbit

Deze Ginger Rabbit is een vers geperst sapje op basis van wortel-, appel- en gembersap met een vleugje citroensap. Het appelsap kan vervangen worden door sinaasappelsap. De verhoudingen kunnen naar eigen smaak aangepast worden. Belangrijk om weten is het rendement van het persen. Er is veel verschil per soort fruit. Ook binnen een fruitsoort is het ras/variëteit en de rijpheid van enorm belang. Algemeen kan je rekenen op 60-70% rendement voor appels en wortelen.

Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezonde voeding. Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn staan in de Schijf van Vijf. Gekonfijte gember in siroop staat niet in de Schijf van Vijf, omdat er suiker aan is toegevoegd. Er is een groot verschil tussen gember gebruiken als smaakmaker in je eten en gember gebruiken als medicijn. Er wordt veel beweerd over gember. Van het verlichten van menstruatiepijn tot het idee dat het kan helpen bij de behandeling van kanker, diabetes of reuma: gember zou verschillende effecten op de gezondheid hebben. Dit zou onder andere komen door stoffen in gember met een anti-oxidatieve of ontstekingsremmende werking.Maar kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan zijn dit soort effecten niet aangetoond. Veel van het onderzoek dat is gedaan, is namelijk uitgevoerd in de reageerbuis of met proefdieren. Ook zijn de onderzoeken alleen gedaan met bepaalde stoffen in gember, gemberconcentraat of gemberolie, en dus niet met de hele gember. Dit soort onderzoeken kun je niet zomaar vertalen naar normaal gebruik van gember. Er is meer goed opgezet onderzoek bij mensen nodig om effecten van gember op gezondheid te kunnen aantonen. Lees meer over verschillende soorten onderzoek naar voeding. Gember kan mogelijk helpen bij zwangerschapsmisselijkheid. Het bewijs is beperkt en niet elk onderzoek komt tot dezelfde bevinding. Ook bij misselijkheid bij chemotherapie lijkt gember (in de vorm van supplementen) wat te kunnen verlichten. Ook dan is het belangrijk om met je arts te overleggen. Meer informatie over gember bij chemotherapie kun je hier vinden.

Een ander recept met gember, ginger ale, kun je hier op deze site vinden.

Ginger Rabbit

Recept voor het zelf persen van een gezond drankje op basis van gember
Totale tijd20 minuten
Gang: dranken en sapjes
Keuken: Modernistisch
Trefwoord: Gember, Slowjuicer, zelfgeperst
Porties: 4 glazen
Calorieën: 110kcal

Ingrediënten

  • 100 ml gembersap, geschild en geraspt
  • 400 ml wortelsap
  • 400 ml appelsap, of sinaasappelsap

Instructies

  • Was de wortelen zorgvuldig. Snij de appels in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Pers het sap uit de wortelen, gember en appels. Bij voorkeur met een slowjuicer..
  • Doe een scheutje citroensap bij het vers geperste sap giet over in een fles en sluit af.
  • Bewaar tot gebruik in de koelkast. Goed schudden voor gebruik.

Uitrusting

Slowjuicer

Voedingswaarden per Portie

Serving: 20cl | Calorieën: 110kcal | Koolhydraten: 26g
4.67 van 3 stemmen

Voor nog meer recepten van cocktails, smoothies of andere drankjes op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *