Tomatensoep uit Slowcooker

Tomatensoep uit Slowcooker

Tomatensoep uit Slowcooker. Gemakkelijker kan moeilijk. Met een kwartiertje tijd heb je acht uur later een heerlijke tomatensoep, zonder toegevoegde suiker. Super simpel, maar heel erg lekker! Als je genoeg tijd hebt kan je ook zelf de tomaten pellen. Dit heet emonderen en doe je als volgt: Snij aan de onderkant een kruisje in het vel van de tomaat. Breng een pan water aan de kook en leg de tomaten in het kokende water. Wacht tot het vel begint los te komen, dit duurt enkele seconden. Haal de tomaten uit het water en je kan het vel gemakkelijk van de tomaat trekken.

Tomatensoep heeft relatief weinig calorieën – vooral als je gaat voor een variant met veel groente en zónder room – maar zit wel boordevol vitaminen en mineralen. Zo bevat verse tomatensoep veel vitamine C, K en kalium, maar juist weinig vetten.
Tomaten zijn een van de beste bronnen van lycopeen, een soort antioxidant. Lycopeen heeft heel wat gezondheidsvoordelen, die dus ook bij tomatensoep passen. Zo kan het allergische reacties verminderen, en de opkomst van slechte cellen in je longen voorkomen. Ook beschermt het tegen verschillende soorten kanker én verkleint het de kans op diabetes type 2 en hartaandoeningen.
Hoewel bij de meeste voedingsstoffen de hoeveelheid juist afneemt door het verwarmen, blijkt de hoeveelheid lycopeen in een gekookte tomaat juist groter te zijn dan in de rauwe variant. Dat komt omdat tijdens het verwarmen de celwanden afgebroken worden, waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Voor een optimale opname van deze stof in je lichaam, kun je het best een klein scheutje olijfolie aan je soep toevoegen.

Tomatensoep uit Slowcooker

Tomatensoep uit Slowcooker
Voorbereidingstijd15 minuten
Passieve Tijd8 uur
Totale tijd8 uur 15 minuten
Gang: Soep
Keuken: Belgisch
Trefwoord: Gezond, slowcooker, Tomatensoep, Vegetarisch
Porties: 8 personen
Calorieën: 90kcal

Ingrediënten

 • 2,5 kilogram tomaten
 • 8 teentjes knoflook
 • 3 uien
 • 2 groentenbouillonblokjes
 • 20 ml olijfolie
 • peper en zout
 • verse oregano, bieslook of peterselie, als garnering (facultatief)

Instructies

 • Was de tomaten, verwijder de kroontjes en snijd de tomaten grof. Doe ze dan in de slowcooker.
 • Schil de uien en knoflook en snijd deze in grove stukjes. Voeg ze dan ook toe aan de slowcooker samen met de groentebouillonblokjes.
 • Doe ook de olijfolie in de slowcooker.
 • Stel de slowcooker in op LOW stand en laat gedurende 8 uur garen.
 • Mix de tomaten. Dit kan met een staafmixer, maar net zo goed in een blender of in een Thermomix.
 • Proef en werk af met peper en zout naar smaak. Je kunt eventueel wat water toevoegen als je de soep te dik vindt.
 • Je kunt garneren met verse oregano, bieslook of peterselie.

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie | Calorieën: 90kcal | Koolhydraten: 13.3g | Eiwit: 3.2g | Vet: 3.3g
4.31 van 36 stemmen

Voor een recept om tomatensoep te bereiden in een Thermomix, klik hier. Voor een klassieke bereiding klik hier. Voor een overzicht van alle recepten voor het bereiden van soep op deze site klik hier. Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier.

4 gedachten over “Tomatensoep uit Slowcooker”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept