Kip Yassa

Kip Yassa (gegrilde kip in gekarameliseerde uien en citroensaus)

Kip Yassa (gegrilde kip in gekarameliseerde uien en citroensaus) is een makkelijk pittig stoofpotje uit Senegal met een frisse zomerse citroentoets. Door de combinatie van kleurrijke rode peper, peterselie, pittige mosterd, chilipeper en veel citroensap is dit Senegalese kipgerecht eenvoudig te bereiden en een genot om te eten. Rauw is de saus erg wrang, maar tijdens het koken transformeren de smaken tot een prachtig uitgebalanceerde en levendige begeleiding van de kip. Doe een hele geperforeerde Spaanse peper in de saus voor een subtiele hitte of, als je het liever vurig hebt, hak hem dan fijn. Serveer met eenvoudige bijgerechten, zoals rijst, gestoomde couscous of romige aardappelpuree en sperziebonen.

Kip Yassa

Gegrilde kip in gekarameliseerde uien en citroensaus
Bereidingstijd1 uur
Marineertijd20 uur
Totale tijd21 uur
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Afrikaans
Trefwoord: Kip
Porties: 4 personen
Calorieën: 758kcal

Ingrediënten

  • 1 kg kippenbouten en -dijen, met bot en vel
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • extra olie, om de braadslede en de kip in te smeren

Voor de marinade

  • 1 middelgrote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 handvol platte peterselie
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 citroen
  • 2 theelepels Dijonmosterd
  • 3 eetlepels plantaardige olie

Voor de saus

  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 3 middelgrote uien
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook,
  • 4 limoenen
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 300 ml kippenbouillon
  • 6 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 Pikant pepertje
  • 0,5 theelepel fijn zeezout
  • 0,5 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels honing

Voor de afwerking

  • peterselie

Instructies

  • Snijd diagonaal een paar sneetjes in het vel van de kip. Breng op smaak met het zout en masseer het in de kip. Leg in een grote kom.
  • Rasp de citroen en pers het sap eruit. Snij de ui in stukjes. Doe het citroensap, de zeste en de uien en alle andere ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine en mix tot een gladde pasta. Je kunt ook fijnmixen met een handmixer. Schep de pasta op de kip en masseer goed in, waarbij je voorzichtig wat van de marinade onder de huid en in de sneetjes drukt. Dek af en zet minstens 2 uur in de koelkast, of nog beter, een nacht.
  • Haal de kip 30 minuten van tevoren uit de koelkast. Verhit de grill tot middelhoog. Olie een grillplaat of rooster in. Verwijder de marinade van de kip en leg de kip in één laag op de geoliede plaat, met het vel naar boven. Doe er wat olie op. Bewaar de overgebleven marinade in de kom. Grill de kip 10 minuten aan elke kant tot de huid mooi bruin en geblakerd is. Zet opzij om verder te garen in de saus.
  • Maak ondertussen de saus. Schil de uien en snij in stukjes van 1 cm. Snij de paprika's in de lengte in vieren, verwijder de zaadlijsten en snij dan in reepjes van 0,5 cm. Pers de limoenen uit. Versnipper de knoflook.
  • Verhit dan de olie voor de saus in een grote pan en doe er de uien in. Bak gedurende ongeveer 15 minuten tot de uien gekarameliseerd zijn.
  • Voeg de rode paprika toe aan de pan en bak nog 5 minuten.
  • Roer de knoflook erdoor tot hij geurig is.
  • Voeg het limoensap, de dijonmosterd, kippenbouillon, tijm, laurier, het rode pepertje, zout en peper toe en breng het geheel aan de kook. Roer dan de honing door de saus.
  • Leg de kip met het vel naar boven in de saus. Dek af en laat 20 minuten sudderen, of tot de saus is ingekookt en de kip gaar is. Controleer de smaak. Strooi de peterselie erover en serveer.

Uitrusting

Oven met grill
Creuset
citroenpers

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 758kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 35g | Vet: 56g
4.25 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle hoofdgerechten op de site Een beetje Beter, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *