Taco Mexicaanse Pulled Beef

Mexicaanse Pulled Beef

Dit recept voor Mexicaanse Pulled Beef is gebaseerd op dit recept van De Passies van Gurdy. Waar zij in het recept runderlappen gebruikt, gebruik ik stoofvlees. (Jammer genoeg heeft hetzelfde stuk vlees in Belgie en Nederland vaak andere benamingen. In Nederland spreekt men ook van draadjesvlees omdat het uit elkaar gevallen vlees aan draden doet denken. Om draadjesvlees te bekomen is de gaartijd erg lang, en op zeer lage temperatuur (net onder het kookpunt). Tijd en temperatuur zijn de enige manier om het collageen in het vlees om te vormen in gelatine. Dit proces kan tussen de 4 en 10 uur duren afhankelijk van het type vlees en de dikte van de nerven. Dit maakt de slowcooker dan ook ideaal voor dit soort bereidingen. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken die het vlees stug houden. Doordat de structuur van rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar. Voor een soortgelijk recept in de slowcooker met varkensvlees, klik hier.

In tegenstelling tot Gurdy doen wij het vlees in blokjes en mengen we dit onder de saus alvorens op de groenten in de slowcooker te leggen.

Chipotle saus is een Mexicaanse chilisaus welke meestal voor gerechten zoals taco’s, wraps of andere traditioneel Mexicaans gerechten gebruikt wordt. De saus wordt traditioneel uit gerookte Jalapeño pepers bereid. Jalapeño is de populairste pepersoort op het Amerikaanse continent maar door zijn dikke schil is hij niet zo geschikt om te drogen. Roken biedt een fantastische uitkomst; zo verliest de peper 90% van zijn vocht, terwijl hij zijn heerlijke pit behoudt. Bovendien verkrijgt de jalapeño op die manier zijn typische rokerige smaak. Het heeft een sterke smaak, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid.

Mexicaanse Pulled Beef

Mexicaanse Pulled Beef of draadjesvlees
Bereidingstijd20 minuten
Tijd in slowcooker10 uur
Totale tijd10 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Trefwoord: Pulled Beef
Porties: 6 personen

Ingrediënten

 • 1 kilo stoofvlees, (in NL runderlappen)
 • 1 grote ui
 • 1 rode puntpaprika
 • 3 tomaten
 • 4 teentjes knoflook
 • 3 cm verse gember
 • 4 eetlepels olijfolie

Voor de saus

 • 1,5 el Chipotlesaus
 • 1,5 el worchestershire saus
 • 1 el ketjap
 • 1 el ketchup
 • Chilivlokken naar smaak
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1 tl paprikapoeder
 • ½ tl gerookte paprikapoeder
 • 50 ml water
 • 1,5 tl ongezoete cacaopoeder
 • 1 runderbouillonblokje

Instructies

 • Pel de ui en snij in kwart ringen. Doe de schil van de paprika en snij in kleine blokjes. Schil en rasp de gember. Snij de tomaat in kleine blokjes. Pel en rasp de knoflook. Snij het vlees in blokjes van 4 tot 5 cm.
 • Fruit de ui even aan in olie. Doe de gefruite ui, knoflook, tomaat, gember en puntpaprika onderin de slowcooker.
 • Meng het water met de kruiden, en de rest van de ingrediënten voor de saus. Meng dan het vlees goed door de saus en doe dit op de groenten in de slowcooker.
 • Zet de slowcooker nu 10 uur aan op Low.
 • Trek het vlees na 10 uur uit elkaar met twee vorken en meng daarna het vlees door de saus.

Notities

Je kunt dit gerecht direct na het bereiden eten, maar ook na een nachtje trekken in de koelkast. 
Je kunt de pulled beef serveren op maistortilla’s met toppings naar keuze. Hierbij denk ik aan avocado, plakjes komkommer, tomaat, zure room, blaadje sla en een saus zoals bvb salsa verde, salsa arriera, Srirachasaus of looksaus.
5 van 3 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

1 gedachte over “Mexicaanse Pulled Beef”

 1. HEERLIJK !! het vlees is supermals…Het geheim zit en hier ook in de slowcooker waar het vlees urenlang op lage temperatuur in kan garen.
  Past goed bij verse maiskolven en bv zwarte bonen
  TOP !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *