Curry met kip en rode linzen met tomaten

Curry met kip en rode linzen met tomaten

Curry met kip en rode linzen met tomaten ofwel Dhansak. Dhansak is een populair Indiaas gerecht, afkomstig uit de Parsi-gemeenschap. Het combineert elementen uit de Perzische en Gujarati-keuken. Dhansak wordt origineel gemaakt door schapen- of geitenvlees te koken met een mengsel van linzen en groenten. Er zijn talloze versies van dhanzak, maar deze is vooral goed in de slowcooker. Je kunt ook een garnalenversie maken; laat de kip gewoon weg en vervang door grote rauwe, geschilde garnalen, eventueel ontdooid. Voeg deze slechts toe gedurende het laatste uur van het koken. Gebruik twee pepers, als je van een vurige curry houdt, of verhoog de hoeveelheid chilipoeder.

Meer over de oorsprong van dit gerecht kun je hier vinden.

Dit recept voor Curry met kip en rode linzen met tomaten komt uit het boek “Slow Cooking Curry &Spice Dishes” van Carolyn Humphries. Dit boek zit boordevol curry en pittige gerechten van Thailand tot China, Zuid-Amerika tot Afrika – en er is zelfs af en toe een Britse specialiteit om de smaakpapillen te kietelen. De toegevoegde bonus bij alle recepten is dat, omdat er maar een beetje toegevoegd vet en zout is, in tegenstelling tot veel take-aways, ze ook nog relatief gezond zijn. Volgens de auteur zijn curry’s het new-age voedsel geworden, populair bij jong en oud. We zijn het verschuldigd aan de kruidenroutes, die al in 2000 voor Christus begonnen, voor het brengen van de zoete warmte en het vuur van exotische oosterse kruiden naar de westelijke kusten; maar ik denk dat we ook de migratie van volkeren uit alle delen van de wereld moeten bedanken voor het brengen van de diversiteit aan smaak en textuur die je krijgt van curry’s en andere pittige gerechten. Het slow cooking maakt de gerechten smeltend mals en helpt die exotische smaken zich ook ten volle te ontwikkelen. Bovendien verbruikt de slowcooker slechts ongeveer evenveel brandstof als een gloeilamp, dus het is veel beter dan een pan op het fornuis of in de oven te laten sudderen. Wij gebruiken wel tomaten uit blik in plaats van verse tomaten.

Curry met kip en rode linzen met tomaten

Curry met kip en rode linzen met tomaten
Voorbereidingstijd1 dag 20 minuten
Passieve Tijd4 uur
Totale tijd1 dag 4 uur 20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: curry
Porties: 6 personen
Calorieën: 917kcal

Ingrediënten

 • 2 grote aardappelen in stukjes ter grootte van een walnoot gesneden
 • 1200 gram kipfilets zonder vel, in blokjes gesneden
 • 175 gram rode linzen
 • 15 ml pinda- of zonnebloemolie
 • 1 ui, gehakt
 • 1 groot teentje knoflook, geplet
 • 1 dikke groene chili, ontpit, indien gewenst, en gehakt
 • 0,5 theelepel hete chilipoeder
 • 1 theelepel gemalen kurkuma
 • 2 theelepel gemalen komijn
 • 1 theelepel gemalen koriander
 • 0,25 theelepel gemalen kruidnagel
 • 2 theelepel garam masala
 • 750 ml kokende kippenbouillon
 • 30 ml azijn
 • 800 gram tomatenblokjes uit blik
 • 1 theelepel suiker
 • 250 gram mascarpone
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepel gehakte verse koriander, eventueel

Instructies

 • Doe de linzen 24 uur voor je begint te koken in ruim koud water en laat weken.
 • Doe de aardappelen, kip en uitgelekte linzen in de slowcooker. Roer goed om alles door elkaar te mengen.
 • Verhit de olie in een pan, voeg de ui en knoflook toe en bak al roerend 1 minuut. Roer de chili en gedroogde kruiden erdoor en kook al roerend nog een minuut.
 • Voeg alle resterende ingrediënten toe behalve de gehakte koriander, breng goed op smaak. Breng terug aan de kook en giet het in de pan. Roer, dek af en kook 3-4 uur op Hoog of 6-8 uur laag tot alles gaar is.
 • Doe een half uur voor de eindtijd de mascarpone in de slowcooker en roer goed dooreen.
 • Proef en kruid bij indien nodig. De saus moet dik zijn, maar niet te. Verdun de saus, indien nodig, met een beetje kokend water.
 • Serveer met (eventueel de koriander) en rijst

Uitrusting

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 917kcal | Koolhydraten: 80g | Eiwit: 81g | Vet: 29g
5 van 2 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *