Chili Con Carne van Varkensvlees

Chili con Carne van Varkensvlees

Deze Chili con Carne van Varkensvlees is de vierde versie van het populaire chili con carne gerecht op onze site. Voor een bereiding van chili con carne in een slowcooker hebben we eerder al twee recepten gepubliceerd. Eén met, en een zonder aardappelen. Voor de bereiding met aardappelen kun je hier klikken, voor de bereiding zonder aardappelen kun je hier klikken. Daarnaast hebben we ook een sous-vide bereiding. Klik hier om die te lezen.

Maar wat is Chili con carne nu eigenlijk en waar komt het vandaan? Volgens deze site is Chili con carne een stoofpot met rundvlees, bonen en chilipepers als hoofdingrediënten. De naam is Spaans en betekent letterlijk “chilipepers met vlees”, maar het is oorspronkelijk een Amerikaans Tex-Mex gerecht, geen Mexicaans gerecht zoals vaak wordt gedacht. De eerste versies zouden zijn bedacht door cowboys die onder de sterrenhemel sliepen. Zij bewaarden stukken gedroogd vlees in de zadeltassen van hun paarden, die vervolgens werden gestoofd met vet, kruiden en chilipepers. De eerste beschrijvingen van chili con carne werden opgetekend in Texas. In 1823 werd het beschreven als een armeluisgerecht, gemaakt met evenveel pepers als stukken vlees. In 1880 verschenen de eerste chilikraampjes in San Antonio. “Chili Queens” van Spaanse en Mexicaanse afkomst kwamen op zaterdag naar het marktplein waar ze kookten op open vuur, in kleine kraampjes versierd met linten, papier-maché en lantaarns.

Het origineel, zoals de cowboys het aten, bevatte noch bonen noch tomaten. Tegenwoordig zijn er echter, zelfs in de zuidelijke staten van Amerika, talloze variaties van het gerecht. Elk jaar organiseert de International Chili Society de wereldkampioenschappen chili con carne koken. De meest recente winnaar gebruikte drie soorten tomaten – tomatenpuree, tomatensaus en hete tomatensaus – en een schrikbarende hoeveelheid chilipoeder in zijn chili con carne.

Afgezien van de keuze van de Spaanse peper wordt het gerecht meestal als volgt bereid: Een basis van ui, knoflook en veel kruiden – waaronder komijn, chili, cayenne en oregano, wordt zachtjes gebakken. Gesmoord rundvlees, gehakt of in blokjes, wordt toegevoegd, samen met tomatenpuree en rundvleesbouillon of -blokjes. Het mengsel kookt langzaam; de kidneybonen worden het laatste half uur aan de stoofpot toegevoegd. Optionele ingrediënten, zoals kaneel, koffie, chocolade, paprika (in blokjes), spek of selderij, geven elke chef een eigen stempel op het gerecht.

Jazeker! Cacao !! In Zuid-Amerika zijn hartige gerechten met cacao heel gangbaar. Een flinke theelepel ongezoet cacaopoeder geeft een fijne ‘donkere’ aardse smaak en diepte die goed tegenwicht bieden aan het pittige en zurige van de tomatensaus. Cacao doet het goed in stevige of zachte soepen, vooral die met textuurelementen, zoals bonen en peulvruchten, grof vlees en dikke groenten. Cacao kan ook grotere, heldere kruiden aanvullen, dus het werkt goed in verschillende keukens met uitgesproken aroma’s. Ik verkies evenwel gezoet cacaopoeder.

Chili con Carne van Varkensvlees

Chili con Carne van Varkensvlees
Bereidingstijd30 minuten
Tijd in Slowcooker8 uur
Totale tijd8 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Tex-Mex
Trefwoord: Chili
Porties: 8 personen
Calorieën: 606kcal

Ingrediënten

 • 2 blikken rode of kidney bonen van 400 gram
 • 900 gram varkensvlees, bij voorkeur van de schouder in blokjes van 1,5 cm gesneden
 • 60 ml olijfolie
 • 700 gemalen rundvlees
 • 2 grote uien, fijngesneden
 • 2 jalapeño pepers, ontpit en fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 0,5 eetlepel chilipoeder
 • 2 eetlepels (ongezoet) cacaopoeder
 • 2 eetlepels paprikapoeder
 • 1 theelepel gemalen komijn
 • 1200 gram in blokjes gesneden tomaten uit blik
 • 250 ml kippenbouillon
 • 200 gram Emmentaler of Cheddar, geraspt
 • Zout en peper
 • Cayennepeper, naar smaak

Instructies

 • Bak het varkensvlees in een grote koekenpan in de olie, eventueel een helft tegelijk. Kruid met zout en peper. Breng het over naar de slowcooker.
 • Bak in dezelfde pan het gehakt bruin. Voeg indien nodig olie toe. Kruid met peper en zout. Doe het over in de slowcooker.
 • Bak in dezelfde pan de ui, jalapeño, knoflook, chilipoeder, cacaopoeder, paprikapoeder, komijn ongeveer 3 minuten. Voeg indien nodig olie toe. Breng het over naar de slowcooker.
 • Voeg de tomaten en de bonen (met sap) en de bouillon toe. Dek af en kook op Laag gedurende 8 uur.
 • Pas de kruiden aan en voeg naar smaak extra cayennepeper toe.
 • Bestrooi de chili voor het opdienen met de kaas

Notities

Je kunt deze chili uitstekend invriezen.

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1portie | Calorieën: 606kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwit: 63g | Vet: 27g
5 van 5 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept