Milde Curry Van Rundsgehakt

Milde Curry van Rundsgehakt

Dit recept voor Milde Curry van Rundsgehakt komt uit het boek “Slow Cooking Curry &Spice Dishes” van Carolyn Humphries. Dit boek zit boordevol curry en pittige gerechten van Thailand tot China, Zuid-Amerika tot Afrika – en er is zelfs af en toe een Britse specialiteit om de smaakpapillen te kietelen. De toegevoegde bonus bij alle recepten is dat, omdat er maar een beetje toegevoegd vet en zout is, in tegenstelling tot veel take-aways, ze ook nog relatief gezond zijn. Volgens de auteur zijn curry’s het new-age voedsel geworden, populair bij jong en oud. We zijn het verschuldigd aan de kruidenroutes, die al in 2000 voor Christus begonnen, voor het brengen van de zoete warmte en het vuur van exotische oosterse kruiden naar de westelijke kusten; maar ik denk dat we ook de migratie van volkeren uit alle delen van de wereld moeten bedanken voor het brengen van de diversiteit aan smaak en textuur die je krijgt van curry’s en andere pittige gerechten. Het slow cooking maakt de gerechten smeltend mals en helpt die exotische smaken zich ook ten volle te ontwikkelen. Bovendien verbruikt de slowcooker slechts ongeveer evenveel brandstof als een gloeilamp, dus het is veel beter dan een pan op het fornuis of in de oven te laten sudderen.

Deze Milde curry van Rundsgehakt is gebaseerd op keema, een curry die overal in India wordt gegeten. Keema is een stoofpot die meestal wordt bereid als curry met ingrediënten zoals gehakt lamsvlees of geitenvlees, groene erwten, aardappelen, gember, chili, uien, ghee, knoflook en garam masala kruiden. De naam van het gerecht betekent gehakt in Urdu. Hoewel keema het populairst is in Noord-India, Pakistan en Bangladesh, geloven sommigen dat het gerecht Perzische oorsprong heeft. Keema wordt vaak geserveerd als hoofdgerecht, vergezeld van harde broodjes of naan en andere platbroden. Het kan ook worden gebruikt als een vulling voor samosa’s en parathas.

Het hier voorgestelde recept heeft de auteur gekregen van een Londense kruidenhandelaar in het midden van de jaren zeventig. Er is room aan toegevoegd, wat het gerecht rijker maakt, maar je kunt het weglaten als je dat liever hebt. Het is ook lekker door ontdooide diepvrieserwten toe te voegen in de laatste 5-10 minuten. Dit milde gerecht is een geweldige manier om kinderen kennis te laten maken met de smaak van kerrie. Wij hebben het oorspronkelijke recept aangepast door de uien eerst 10 minuten te stoven alvorens het gehakt te stoven.

Milde Curry van Rundsgehakt

Milde Curry van Rundsgehakt
Voorbereidingstijd30 minuten
Tijd in Slowcooker3 uur
Totale tijd3 uur 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indiaas
Trefwoord: curry
Porties: 6 personen
Calorieën: 326kcal

Ingrediënten

 • 60 ml zonnebloemolie
 • 4 uien, fijngehakt
 • 4 teentjes knoflook, geplet
 • 4 theelepels geraspte verse gemberwortel
 • 900 gram gehakt rundvlees
 • 4 eetlepels kerriepoeder
 • 400 ml water
 • 70 gram tomatenpuree
 • Zout
 • 300 gram ontdooide diepvrieserwten, optioneel
 • 150 ml room, optioneel

Instructies

 • Verhit de olie in een pan. Voeg de uien, knoflook,- en de gember toe en bak een tiental minuten.
 • Voeg het rundvlees toe en bak al roerend tot het vlees niet meer roze is en alle korrels los zijn. Breng op smaak met zout.
 • Roer het kerriepoeder erdoor en bak 2 minuten. Breng over naar de slowcooker.
 • Doe nu het water en de tomatenpuree in de pan en breng aan de kook. Doe de vloeistof nu in de slowcooker. Dek af en laat 2-3 uur op Hoog koken.
 • Je kunt eventueel, 10 minuten voor het einde de ontdooide diepvrieserwten toevoegen.
 • Roer de room erdoor, indien gebruikt, proef en kruid eventueel bij. Serveer met rijst en mangochutney

Voedingswaarden per Portie

Serving: 1Portie | Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 35g | Vet: 16.5g
5 van 4 stemmen

Voor een overzicht van alle andere recepten op de site van Een Beetje Beter die klaargemaakt worden met behulp van een slowcooker, klik hier. Voor een overzicht van alle hoofdgerechten, klik hier.

5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept